Lucrări de plantare a smochinului primăvara

Smochinul este o plantă care s-a acomodat foarte bine în ultimii ani în zona temperată. Plantarea acestuia se face de regulă primăvara, după plantare fiind efectuate o serie de lucrări specifice.

Plantarea smochinului se face primăvara în zona temperată, cât mai timpuriu, înainte de pornirea în vegetație. Dacă nu vreţi o plantaţie mare ci vreţi smochini în grădinile de lângă, casă cea mai potrivită distanță este de 4 m între rânduri și 3-4 m între plante.

Dacă în zona respectivă condițiile climatice impun protejarea smochinului peste iarnă, butașii se plantează oblic, în sensul rândului. Odată cu plantarea se administrează îngrăşăminte şi tratamente specifice cu 2-5 kg mraniță, 20 g superfosfat, 20 g sare potasică de fiecare plantă. Gropile se umplu cu pământ amestecat cu îngrășămintele de mai sus, se tasează bine cu picioarele, se udă cu 5-6 l de apă la fiecare plantă. După ce s-a infiltrat apa în sol se face un mușuroi de 20-25 cm în jurul plantei, care se menține și în timpul vegetației până ce lăstarii au 30-40 cm.

Fasonarea tulpinii se face după plantare (înainte de mușuroire) la 60-70 cm se scurtează pentru pomi cu trunchi sau la 20-25 cm pentru sistemul sub formă de tufă. Sistemul sub formă de tufă este preferat pentru că permite protejarea ușoară în timpul iernii. Sunt 5-7 ramuri care pornesc de jos și se ramifică în ramuri de ordinul II și III. Tufa are 2-2,5 m, asigură o bună iluminare și întreținere dar și recoltarea fructelor. Iar în cazul înghețului tufa se reface ușor prin lăstarii porniți din colet.

Sistemul sub formă de pom constă într-un ax central cu 1-2 etaje cu 3-5 ramuri principale. Acestea se ramifică în ramuri de ordinul II și III şi nu se lasă ramificații mai mari, fiind slab productive. Trunchiul poate fi pitic la 20-30 cm sau înalt la 50-60 cm.

Tăierea smochinului se aplică concomitent cu lucrările de formare a culturii, ținând cont de intrarea pe rod la 2-3 ani de la plantare.

Dacă se urmărește o recoltă mare în iulie, ramurile anuale nu se scurtează, ci numai se răresc. Dacă recolta din toamnă trebuie să fie mare, se scurtează ramurile din anul precedent cu 1/3 sau 1/2 din lungimea lor.

Irigarea culturii se aplică doar când condițiile climatice o impun, smochinul fiind sensibil la excesul de apă în sol.

Vizualizări: 1,822

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: