Zeci de focare de pestă porcină. Suspiciuni la Târgu Jiu și Cătunele
Zeci de localități din județul Gorj sunt afectate de pesta porcină africană. Cele 70 de focare evaluează în localitățile Crușeț, Stejari, Roșia de Amaradia, Stănești, Lelești, Scoarța, Căpreni, Stoina, Țicleni, Plopșoru, Hurezani, Tânțăreni, Bâlteni, Dragotești, Slivilești, Bălănești, Berlești, Negomir, Bustuchin și Turburea.
Direcția Sanitar Veterinară Gorj anunță că „a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Târgu-Jiu și Cătunele”.
În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere. Au fost instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatațiilor.
În zonele de restricții se interzice sacrificarea porcinelor și scoaterea cărnii de porc, a preparatelor din carne de porc și a oricăror altor produse care conțin carne de porc, fără avizul DSVSA Gorj.
În acest sens, au fost organizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, filtre în cadrul cărora se desfășoară activități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse.
„DSVSA Gorj solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație”, anunță Robert-Cosmin Spînu, directorul DSVSA Gorj.
În perioada martie-mai, medicii veterinari vor desfășura activități de evaluare a stării de sănătate a animalelor din gospodării.