Lovitură! Comisia Europeană anunță „o investigație aprofundată” în legătură cu sprijinul acordat CE Oltenia

Comisia Europeană a anunțat, vineri, că a deschis „o investigație aprofundată” pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

În acest stadiu, Comisia Europeană ”are îndoieli” cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute de legislația UE.

„Investigația aprofundată a Comisiei va examina în special: dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat; dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor”, menționează Comisia Europeană.

Anterior, ecologiștii de la Greenpeace au anunțat că vor solicita Comisiei Europene o anchetă în legătură cu planul de restructurare a CE Oltenia. 

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde euro pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde euro reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piața locală a energiei electrice, cu o cotă de piață de 22%.

Conducerea CE Oltenia a susținut că planul de restructurare și decarbonare trimis Comisiei Europene pentru aprobare este singura soluție pentru menținerea în activitate a companiei și alinierea la efortul european de reducere a emisiilor de carbon.

Vizualizări: 4,408

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: