„Lotul Vodislav” face sărbătorile de iarnă după gratii
Medicii gorjeni și asistentele lor arestați în urmă cu o lună de procurori bucureșteni în dosarul șpăgilor pentru permisele auto vor face sărbătorile de iarnă în spatele gratiilor. Tribunalul București a decis să prelungească pentru încă 30 de zile mandatele emise pe numele celor șapte inculpați, în situația respectivă fiind Elena Dinică Băltărețu, Dana Maria Vodislav și Rodica Lehner. Lor li se adaugă asistentele Liliana Elena Răcman, Paula Lorenzia Diaconescu și Eugenia Adam, dar și Virgil Vasile Dinică Băltărețu, fiul primului medic menționat mai sus.
Sentința Tribunalului București nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, o parte dintre inculpați contestând deja sentința care îi ține în arestul Poliției Capitalei până pe 9 ianuarie. Toți cei șapte au fost ridicați de mascați în urma unor descinderi de amploare efectuate la Târgu Jiu în urmă cu o lună, atunci când procurorii și Direcția Generală Anticorupție au trimis aici oameni de la București pentru a da în vileag o întreagă rețea specializată în eliberarea permiselor auto contra unor sume de bani. Medicii eliberau adeverințe medicale ”în alb”, primind în schimb sume de bani, în aproape toate cazurile viitorii șoferi nefiind văzuți la față de cei care puneau ștampila pe hârtie și îi declarau apți să urce la volan.
În urma descinderilor anchetatorii au ridicat din casele și cabinetele medicale ale celor care anterior avuseseră de-a face cu investigatori sub acoperire aproape un milion de lei, sume importante în valută, bijuterii de aur, dar și acte medicale ștampilate tot ”în alb”. Instructorii unor școli auto sau patronii acestora au fost și ei ridicați după acele descinderi, patru din membrii grupării fiind deja trimiși în judecată. Din dosarul înaintat spre judecată Tribunalului Gorj reiese că instructorii intermediau șpăgile pentru obținerea unui permis auto, suma medie cerută fiind de 200 de euro, mulți dintre cursanții școlilor de șoferi devenind însă conducători auto și după ce făceau plinul cu benzină sau dădeau o masă copioasă polițistului examinator.
Antecedente în numele examinatorilor
Un al treilea lot format în acest dosar îi are ca membri, printre alții, pe polițiștii examinatori Cristian Nicu Stroe și Emil Copiluș, de la Serviciul de Permise Auto Gorj, Tribunalul Gorj emițând și pe numele acestora mandate de arestare preventivă. Implicarea lor în dosarul respectiv a fost posibilă în ciuda faptului că superiorii le-au cerut permanent să fie integri, lucru care nu s-a întâmplat însă. În 2010 Stroe a fost alături de alți colegi de-ai săi de la Permise martor într-un dosar instrumentat pe aceeași temă de procurorii gorjeni.
Un fost angajat de la Complexul Energetic Turceni care lucrase la vilele unor polițiști examinatori, dar și la sediul Serviciului de Permise Auto, se lăuda că are pile la examinatori și le cerea candidaților cam 200 de euro, sumă percepută apoi și de cei arestați acum. În dosarul respectiv, inculpatul Aurelian Băran a fost condamnat pentru nu mai puțin de 7 fapte de luare de mită. La Tribunalul Gorj bărbatul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce la Curtea de Apel Craiova magistrații au decis o pedeapsă de 3 ani, executarea fiind suspendată pe un termen de încercare de cinci ani și jumătate.