Legea care elimină taxa radio-tv, promulgată
Zeci de taxe nefiscale pe care le plătesc în prezent persoanele fizice şi firmele vor fi în curând eliminate, potrivit unui proiect de lege promulgat azi de preşedintele ţării. Documentul care mai are nevoie acum doar de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica stabileşte eliminarea timbrului de mediu pentru maşini, a taxelor pentru constituirea entităţilor la Registrul Comerţului sau a taxei radio-TV, printre altele.
Legea prevede eliminarea taxei pentru cazierul fiscal şi cel judiciar, documentele urmănd a fi eliberate gratuit solicitanţilor. Persoanele fizice ce trebuie să anunţe pierderi de acte sau schimbări de nume o vor face gratuit, publicarea anunţurilor în acest sens în Monitorul Oficial urmând să se facă gratuit. În mod similar, vor fi eliminate taxa pentru apostilarea şi supralegalizarea actelor oficiale şi taxa suplimentară pentru eliberarea paşapoartelor.
De asemenea, şi Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru va fi abrogată. În prezent, pe lista taxelor cuprinzând taxele extrajudiciare de timbru sunt incluse, printre altele:
- înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui și sexului;
preschimbarea actelor de identitate pentru cetățeni români, precum și înscrierea mențiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reședinței cetățenilor români;
- taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile și subcategoriile A, A1, B, B1 și B+E;
- taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din anumite categorii şi subcategorii;
- taxe de autorizare provizorie a circulatiei autovehiculelor si remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar
- eliberarea sau viza anuală a permiselor de vânătoare;
- înregistrarea unor cereri privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare.
În ceea ce priveşte taxele consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, acestea vor fi, la rândul lor, eliminate, astfel încât românii din străinătate să poată obţine documentele necesare în aceleaşi condiţii ca românii din ţară. Mai exact, este vorba, printre altele, despre taxele aplicate pentru:
- înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate;
- eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie;
- legalizarea semnăturii traducătorului;
- legalizarea unei copii de pe înscrisuri;
- legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.
În fine, documentul amintit prevede eliminarea taxelor pentru eliberarea permiselor de pescuit sportiv/recreativ.
Proiectul de lege ce a trecut şi de un control de constituţionalitate, după prima sa adoptare, prevede facilităţi importante şi pentru persoanele juridice, în special în relaţia acestora cu Registrul Comerţului. Astfel, din 2017, antreprenorii îşi vor putea înfiinţa societăţi gratuit, taxele percepute în prezent pentru înmatricularea unei societăţi urmând să fie eliminate.
În acelaşi timp, o astfel de măsură va viza şi entităţile fără personalitate juridică, adică cele înfiinţate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale, titularii acestora urmând să fie la rândul lor scutiţi de plata taxelor aferente constituirii entităţii.
În plus, documentul analizat include şi eliminarea taxelor percepute pentru înscrierea de menţiuni în Registrul Comerţului, cu scopul "de a încuraja antreprenoriatul şi de a îndepărta impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în România".