Lege pentru despăgubirea expropriaţilor din minerit
Persoanele expropriate de minerit înainte de 1989 ar putea beneficia în sfârşit de despăgubiri. Mai mulţi parlamentari de Gorj au iniţiat un proiect de modificare a Legii minelor, prin care locuitorii zonelor miniere ar putea să primească uzufruct pentru cei 20 de ani în care nu şi-au putut folosi terenurile.
Gorjenii care au fost expropriaţi de regimul comunist ar putea fi despăguţi după 20 de ani de aşteptare. Mai mulţi parlamentari, între care trei din Gorj, au iniţiat un proiect de modificare a Legii Minelor. Este vorba despre Cosmin Popescu – PDL, Vasile Popeangă – PSD şi independentul Dan Ilie Morega. Acesta din urmă s-a întâlnit ieri cu reprezentaţi din Ministerul Economiei, în vederea avizării modificării legislative. Morega spune că persoanele expropriate înainte de 1989 prin decretele vremii nu au fost despăgubiţi la justa valoare. În plus, cei care au primit înapoi terenurile după exploatarea cărbunelui se plâng de faptul că acestea nu au fost redate în circuitul agricol.
În Gorj sunt circa 1000 de hectare pentru care companiile din minerit ar trebui să plătească retroactiv despăgubiri. Potrivit lui Morega, uzufructul pentru un hectar ar fi de circa 100 – 150 de RON anual. „Vă daţi seama că nu este o sumă mare, pe care companiile din minerit să nu o poată susţine, dar pentru cei afectaţi ar însemna ceva”, a spus Morega.
În comuna Cătunele există un precendent, după ce un localnic a câştigat acum câţiva ani la CEDO daune de 112.000 de euro. „Existând acest precedent, este evident faptul că legea trebuie adoptată. Punctul de vedere al ministerului economiei este cu totul altul, cei de acolo susţin ideea unei legi separate. Dar ei pot să dea şi aviz negativ, pentru că nu contează, legea va ajunge în plen pentru modificare”, a mai explicat Morega.