Le pică primăria în cap, după ce au pus pe fugă specialiștii INFP
Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au vrut să instaleze aparatură în Târgu Jiu ca să măsoare cutremurele mici din zonă. S-a întâmplat anul trecut, dar au fost trimiși la plimbare de funcționarii primăriei. Motivul? Nu s-au înțeles cine suportă costul energiei electrice, de 10 lei pe lună.
Șeful INFP a lăsat să se înțeleagă că municipalitatea a considerat că cei 10 lei pe care i-a calculat pentru factura la curent ar fi fost prea mult.
"Am montat un acclerometru și un senzor de viteză la un Institut din Petroșani al Ministerului Cercetării, se măsoară cutremurele mici cu acesta și am zis să mergem și la Târgu Jiu. Anul trecut, după cutremur, am încercat să instalăm și în Târgu Jiu un acelerometru cu ajutorul căruia să înregistrăm accelerația. Cu ajutorul accelerometrelor se măsoară efectul cutremurelor într-o localitate urbană. Cu ajutorul acestor măsurători se poate modifica modul de proiectare, se pot face multe lucruri. N-am găsit la Târgu Jiu o bună găzduire”, a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Autoritățile din Târgu Jiu dau vina pe cei de la INFP pentru situația creată. "Au fost cei doi domni în teren cu echipa de la Primăria Târgu Jiu. Au fost identificate două spații care se pliau pe condițiile dumnealor. Aceste spații sunt la Preajba și Bârsești. Doar că reprezentanții INFP nu s-au decis asupra lor și nu au trimis nicio solicitare scrisă Primăriei Târgu Jiu, pentru că așa funcționează instituțiile, ne trebuie solicitări scrise. Acest lucru nu s-a mai întâmplat și cei de la INFP nici n-au mai revenit", a explicat primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, la un post de televiziune. Cu așa atitudine, nici nu ne mirăm că le-a picat primăria în cap la cutremurul din 14 februarie.
Până la urmă, cei de la INFP au găsit sprijin la primăria din Turcinești. “Ne-am dus la Turcinești, mai sus de Târgu Jiu. La Târgu Jiu ni s-a dat o persoană cu care s-a mers în mai multe locuri, după care s-a spus că trebuie făcut un contract, că trebuie plătit curentul care este 10 lei pe lună. Tehnicienii care erau atunci să instaleze echipamentele au spus că dacă mai sunt plimbați atât o să plece. Și au plecat la Turcinești unde au găsit deschidere din partea autorităților locale”, a mai spus Constantin Ionescu, directorul INFP.
Ca să poată funcționa, aparatura seismică trebuie să fie conectată la o sursă de curent 24 de ore din 24 și să poată, astfel, să transmită date către București.