Laurenţiu Vânătoru, creatorul lumii roboţilor

Laurenţiu Vânătoru, student la universitate, se poate lăuda că la vârsta lui şi-a creat un univers invadat de roboţi, mecanismele putând fi folosite chiar şi de poliţie. Laurenţiu este student în anul trei la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ şi în prezent lucrează şi la o firmă importantă de electronică, din Târgu-Jiu.

Roboţii autonomi sau comandaţi prin telecomandă au fost creaţiile premiate la numeroase sesiuni ştiinţifice internaţionale organizate la centre universitare din ţară. Acesta i-a impresionat cu ingeniozitatea sa pe profesorii în domeniu de la facultăţile de profil din Timişoara, Craiova, Iaşi, Sibiu sau Oradea, de unde nu a plecat niciodată fără vreo distincţie. Cu toate acestea, Laurenţiu este singurul pasionat de aceste lucruri, simţind lipsa unei persoane cu care să poată face schimb de idei.

Robotul Explorator poate înlocui un om

Ca orice copil, acesta a fost întotdeauna atras de lumea roboţilor. Numai că Laurenţiu nu s-a limitat doar la vizionarea unor emisiuni ce prezentau ultimele invenţii, ci a început să îşi construiască propriul său univers tehnologic. „Când eram copil şi adolescent urmăream mereu la televizor emisiuni în care era prezentat modul în care sunt realizaţi roboţii. Timp de mai multă vreme m-am întrebat dacă nu pot să fac şi eu aşa ceva. Şi până la urmă am reuşit”, menţionează studentul. Astfel că în anul 2005, când era încă elev la Grupul Şcolar Industrial „Materiale de Construcţii” din Târgu Jiu, a construit primul robot. „Era realizat din jucării, din anumite părţi ale jucăriilor. Era antic şi de dimensiuni mai mari pentru că la vremea respectivă nu se găseau prea multe materiale de acest gen”, mai explică Laurenţiu.

Dacă primul robot era antic, aşa cum spune studentul de acum, după mai multe încercări şi documentări a apărut Robotul Explorator. „Pe acesta l-am finalizat în 2007. Era comandat de la distanţă şi transmitea imagini la un calculator. Un astfel de robot poate fi folosit în armată sau în poliţie în situaţii în care nu se pot baza pe oameni. Acesta poate transmite imagini de la distanţă în cazul în care un pachet este suspect sau în caz de alarmă cu bombă”, adaugă Laurenţiu. Pentru a fi comandat de la mare distanţă, tânărul spune că a folosit o telecomandă radio, nu una care foloseşte infraroşu sau ultrasunete ca mijloc de comunicare deoarece acestea au o rază mai mică de acţiune, de doar cinci sau zece metri. „Telecomenzile radio pot să atingă o rază de acţiune de cel mult un kilometru. Un lucru important pentru a construi un Robot Explorator este camera wireless, fără fir, care trebuie să transmită imagini de la o distanţă cât mai mare. La acestea se adaugă roţile pentru teren accidental, ce au o tracţiune foarte bună”, explică Laurenţiu.

Autonomii depăşesc obstacole

Dacă unii dintre roboţi se pun în mişcare doar prin intermediul unei telecomenzi, cele mai noi exemplare pot să ia singuri decizii, aceştia fiind autonomi. „Unul dintre ei foloseşte un senzor ultrasonic pe care îl poate mişca la 180 de grade. Cu ajutorul acestui stimul poate depista un anumit obstacol şi este capabil să ia o anumită decizie în funcţie de felul în care acesta este poziţionat. Dacă obstacolul este mai mare îl ocoleşte, iar dacă este mai mic, acesta poate să îl escaladeze“. Ultimul concept este un mecanism care edifică obiectele din faţa lui. „Dacă un obiect este mai apropiat, acesta se îndreaptă spre el, îl recunoaşte cu ajutorul camerei şi trimite imagini mai departe la un calculator care îi procesează datele primite”, menţionează Laurenţiu Vânătoru.

Bani puţini pentru realizări mari

Pasiunea studentului este mare dar banii sunt puţini. Dacă la început piesele necesare pentru realizarea unui robot nu se găseau pe piaţa românească, acum se găsesc, dar sunt scumpe. Capitala ţării este locul de unde Laurenţiu se aprovizionează, componentele fiind aduse din străinătate componente. „Dacă înainte totul era făcut analogic, acum e digital. Au apărut procesoare sau microcontrollere care au permis minimizarea lucrurilor. Componentele sunt destul de scumpe. Ultimul robot realizat anul trecut a costat în jur de 1.500 lei”, declară tânărul.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: