Lanț de lipsuri, o viață pierdută. „Nu vrem decât să i se facă dreptate!”

Peritonită acută și stop cardiorespirator. Sunt cauzele decesului băiatului de 16 ani din comuna gorjeană Scoarța. Familia a luat acasă trupul neînsuflețit al copilului, iar sora sa, cea care l-a crescut de când avea doar 3 ani, abia s-a ținut pe picioare când a plecat de la Serviciul de Medicină Legală. Rudele acuză că băiatul a murit cu zile, în chinuri, în spital. 


Starea i se înrătutățise, dar Ambulanța nu avea medic de gardă, a fost chemat de la Craiova echipaj complet, dar și acolo s-a găsit medic doar după ce a fost chemat de acasă, pentru că cei trei medici care erau de gardă în acea noapte erau în alte misiuni.

La Târgu Jiu, nu a fost operat pentru că nu există linie de gardă de chirurgie pediatrică, doar chirurgie generală. În așteptarea salvării, băiatul s-a stins. În spital, e un singur medic chirurg pediatru, dar e bolnav și e în concediu medical. Spitalul vrea să înființeze o linie de gardă să opereze copii, dar ar avea nevoie de patru specialiști pe care nu știe de unde să-i ia.


Printre lacrimi, familia a cerut să se facă dreptate. „Eu cred că dacă plecau la ora 07:00, când au ajuns aici, la urgențe, părerea mea, măcar încercau. Nu se pierdea timp și măcar rămâneam cu speranța, știam că putem să îi dăm o șansă”, spun rudele lui Andrei.

"Peritonită scrie în certificatul medico-legal. Ne-au spus că era grav și că nu mai putea fi salvat, dar noi l-am adus pe picioarele lui la spital. Nu cerem decât să se facă dreptate. Copilul nu ni-l va aduce nimeni înapoi", a spus sora băiatului.


Direcția de Sănătate Publică Gorj a dat primele sancțiuni în cazul copilului de 16 ani care a murit în spital în așteptarea unei ambulanțe cu medic care să-l transfere la Craiova. 


Medicul chirurg Valentin Neagu, care era de gardă în seara în care a murit Andrei și a refuzat să îl opereze pentru că nu are competențe pe pediatrie, a fost sancționat cu 3.000 de lei. Măsura a fost luată de Direcția de Sănătate Publică Gorj.

Cei de aici au comunicat că, potrivit unei recente modificări de lege, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 21 de ani pot fi operați de chirurgi pentru adulți, în cazuri de urgență. Iar băiatul diagnosticat cu peritonită reprezenta un astfel de caz. "E regretabil ce s-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgență și transmitem și noi condoleanțe familiei. În urma controlului demarat de Direcția de Sănătate Publică, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare de trei mii de lei fiecare: una a fost aplicată medicului chirurg, iar cealaltă medicului de gardă de la UPU", a declarat Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.


Medicul din Urgențe Liliana Puiu Crăciun a fost sancționat pentru că fișa de observații a pacientului ar fi fost incompletă. 


Ancheta continuă și la spital. Urmează să dea declarații toți medicii care au consultat băiatul luni seara. „Au mai fost și situații în care medicul de UPU, atunci când serviciul de ambulanță nu a avut medic, a însoțit pacientul la diverse centre universitare. Am vorbit cu medicul UPU, nu ne-a dat deocamdată un răspuns”, a declarat Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.


Reamintim că băiatul de 16 ani a decedat la aproape cinci ore de la momentul în care a fost adus în spital. După ce și-au dat seama că starea sa se agravează, medicii de aici au cerut transferul la Craiova, dar nu exista ambulanță cu medic de gardă așa că s-a așteptat echipaj complet din județul vecin, însă copilul n-a mai avut putere să mai lupte. Aproape de miezul nopții, a făcut stop cardiorespirator și n-a mai putut fi salvat.

Vizualizări: 1,948

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: