La ce vârstă trebuie incluși copiii în cheltuielile de întreținere?
Cheltuielile de întreținere pentru locuitorii blocurilor sunt compuse din două componente principale: contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane dintr-o locuință și contribuțiile pentru suprafața utilă. Prin urmare, toți proprietarii sunt obligați să declare numărul de persoane care locuiesc în respectiva locuință.
Un proiect de lege înregistrat la Senat anul trecut a reînviat discuția cu privire la scutirea de la plata întreținerii pentru copiii cu vârsta de până la trei ani. Această prevedere exista într-o formă scurtă în vechea lege a asociațiilor de proprietari, însă se aplica doar costurilor pentru consumurile individuale și doar cu acordul asociației de proprietari. Având în vedere creșterea costurilor din ultimul timp, tot mai mulți părinți își exprimă îngrijorarea cu privire la cheltuieli și se întreabă de la ce vârstă ar trebui să înceapă să plătească întreținerea pentru copiii lor.
În conformitate cu legea actuală a asociațiilor de proprietari, nu există nicio prevedere specifică privind scutirea copiilor mici de la cheltuielile de întreținere. Mai mult decât atât, Legea nr. 196 stabilește că proprietarii din blocurile de locuințe sunt obligați să anunțe orice schimbare în ceea ce privește numărul membrilor familiei, în termen de 10 zile, chiar și în cazul nașterii unui copil. Aceeași lege se aplică și pentru cazurile de căsătorii, decese, sau atunci când o persoană se mută într-un spațiu locativ închiriat sau împrumutat.
Practic, un nou-născut va fi declarat la asociația de proprietari și va fi trecut la plata cotelor de întreținere în a treia lună de la naștere. Dacă numărul de persoane care locuiesc în apartament nu este actualizat în mod corespunzător, doi proprietari din bloc și președintele asociației de proprietari vor completa și semna declarații, care ulterior vor fi depuse la administrație. Administratorul va adăuga apoi noii membri la lista de plată a cheltuielilor de întreținere.
În 2021, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevedea exceptarea copiilor cu vârsta de până la trei ani de la plata cheltuielilor repartizate în funcție de numărul de persoane dintr-un imobil. Cu toate acestea, proiectul a fost respins ulterior de Camera Deputaților prin vot.