Judeţele din ţară, reorganizate. Ce se întâmplă în Gorj!

Județul Gorj ar putea trece printr-o serie amplă de modificări administrativ-teritoriale dacă proiectul privind reclasificarea municipiilor și orașelor, aflat acum pe masa Guvernului, va trece de Parlament. Guvernul lucrează la un proiect de reclasificare a judeţelor, modificări urmând să fie făcute, în următorii ani, şi în județul Gorj.

 Astfel, patru localități de la noi ar urma să fie transformate în comune poli-rurali. Este vorba de Baia de Fier, Peștișani, Stoina și Mătăsari. Cu alte cuvinte, aceste localități ar urma să preia servicii cu rol teritorial în domeniul sănătății, educației, culturii, serviciilor sociale și comerțului. Cert este că aceste localități trebuie să aibă cel puțin două mii de locuitori. Comunele poli-rurali au fost selectate după mai multe criterii însă cel de bază a fost acela că nu au un oraș mai aproape de 25 de kilometri. Municipiul Târgu Jiu ar urma să devină, conform noii reclasificări, municipiu pol-județean principal cu potențial transnațional.

Referendum pentru unificare administrativă

Tot Ministerul Dezvoltării Rurale a întocmit și o listă cu orașele din județul Gorj care au caracteristici rurale. Aici sunt incluse localitățile Novaci și Tismana. La fel de interesantă este și lista care face referire la localitățile în care s-au produs scăderi accentuate de populație dar și la cele care au în componența lor sate cu populație sub 100 de locuitori. Pentru aceste localități, executivul “încurajează unificarea administrativă”, prin referendum local. Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări și indicatori prevăzuți de lege până la sfârșitul anului 2025 dacă vor să își păstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localități vor fi unificate cu altele învecinate, la inițiativa Guvernului prin lege. În Gorj sunt 23 de localități care au în componența lor sate cu mai puțin de 100 de locuitori. Amintim aici localitățile Albeni, Bălănești, Bustuchin, Căpreni, Câlnic, Ciuperceni, Crușeț, Godinești, Jupânești, Motru, Mușetești, Negomir, Târgu Cărbunești, Plopșoru, Roșia de Amaradia, Samarinești, Săcelu, Schela, Scoarța, Stănești, Stejari, Stoina, Țânțăreni.

Sate cu 30 de locuitori

De exemplu, comuna Samarinești din județul Gorj are în componență 9 sate. Cel mai mic, Valea Mică, are undeva la 30 de gospodării, ceea ce înseamnă în jur de 70-80 de locuitori. ”În 2001, la recensământ, aveam 2.000 de locuitori și în 2011, aveam 1.720, deci prea mult nu a scăzut în 10 ani dar întotdeauna satul acela a fost mic, nu a fost niciodată mare, așa a fost el. În satul respectiv, 80% din gospodării au apă, doar trei gospodării nu au fiidcă sunt pe o uliță. Drumul este betonat”, a spus Marian Ardeiu, primarul din Samarinești. De asemenea, satul Blidari din Bălănești mai are la ora actuală în jur de 30 de locuitori, la fel ca și satul Rătez din comuna Godinești. Şi în Jupâneşti este un sat cu câţiva locuitori. Până la punerea în aplicare a acestui proiect, cel mai probabil în aceste sate vor fi părăsite cu totul.

Vizualizări: 2,020

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: