Jiul, repopulat cu şalău adus din Ungaria
Pescarii gorjeni au reuşit să îşi realizeze un vis mai vechi al lor, acela de a revedea Jiul populat cu şalău, o specie de peşte dispărută de câteva decenii. În noaptea de miercuri spre joi s-a reuşit acest lucru, după ce Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a adus nu mai puţin de 12.000 de bucăţi de puiet direct din Ungaria prin intermediul unei firme din Timişoara.
Puietul a venit „ambalat” în saci umflaţi cu oxigen pentru ca pe drum apa în care stăteau circa 1200 de peştişori să fie de cea mai bună calitate şi mortalitatea în rândul puietului să fie zero. Aşa a şi fost şi, de fapt, aşa se şi explică de ce transportul puietului de la Timişoara la Târgu Jiu şi apoi punerea peştilor în apă s-a făcut pe parcursul nopţii. Ziua, mai ales dacă ar fi fost însorit, riscurile să crească mortalitatea ar fi fost mai mari şi, ca urmare, nici acţiunea nu ar fi fost pe deplin reuşită, mai ales că un singur exemplar de şalău adus în Jiu a costat aproape un leu.
AJVPS Gorj a alocat 10.000 de lei pentru operaţiunea respectivă, vicepreşedintele Claudiu Fiu spunând că Jiul a avut în trecut şalău în fauna sa, dar specia a dispărut din cauza poluării. Odată cu închiderea minelor din Valea Jiului a scăzut şi cantitatea de praf de cărbune din albia râului şi, ca urmare, calitatea apei este mai bună, de acum încolo o problemă rămânând plasticele şi resturile menajere care sunt aduse de viituri de câteva ori pe an în barajele de pe Jiu. „De când Jiul s-a refăcut oarecum din punct de vedere ecologic, am reuşit să readucem, după 20 – 30 de ani, o specie dispărută între timp. Am făcut acţiunea de repopulare cu şalău nu neapărat pentru pescuit, ci pentru a regla speciile nocive care au invadat barajul. Apa va fi mai sănătoasă şi vom avea un peşte mai bun aici”, a spus vicepreşedintele AJVPS Gorj.
Claudiu Fiu a fost cel care a desfăcut fiecare sac cu puiet şi le-a dat peştilor drumul în apă, el mărturisind că repopularea Jiului cu şalău este o dorinţă mai veche a multor pescari din judeţ.
„Dacă zona e poluată, specia dispare imediat”
Şeful AJVPS Gorj, Sorin Birceanu, a menţionat şi el că şalăul este o specie care imediat dispare din apa poluată, calitatea de acum a Jiului fiind mult superioară celei de la începutul anilor 90, când râul era mai tot timpul plin de praf de cărbune. Pescarii vor trebui să mai aştepte însă vreo jumătate de an până când puietul de acum va ajunge la o greutate minimă pentru a putea fi pescuit. Până atunci, pescarii se gândesc că fiecare exemplar introdus în apă va ajuta la îmbunătăţirea habitatului piscicol din bazinului Jiului, mai ales în barajul de la Vădeni, acolo unde s-a făcut repopularea. „E a doua specie ca răpitor după ştiucă. Are funcţia de fitosanitar în apă, consumând speciile de ciprinide, speciile bolnave sau moarte, care afectează habitatul din fauna piscicolă. Are nevoie de 3-4 ani pentru a ajunge la reproducţie şi în urmă cu câţiva ani s-a mai încercat o populare a Jiului cu această specie, dar numărul exemplarelor aduse a fost mai mic. Nu s-a reuşit acest lucru atunci, încercăm acum din nou. Dacă nu are condiţii de habitat, dispare. Dacă zona e poluată, specia dispare imediat şi dă un semnal în acest sens. La noi au mai fost şi deversările de baraje, dar acum sperăm să reuşim prin această acţiune să readucem şalăul pe Jiu”, a menţionat Sorin Birceanu.