Ivăniși pune din nou presiune pe liderii sindicali din minerit și energie

”Oare pe cei 12.000 de mineri și energeticieni îi reprezintă cineva cu adevărat!?”, a întrebat pe pagina de socializare Nicolae Ivăniși, candidatul Partidului Ecologist Român Gorj la Camera Deputaților.

Ivăniși a spus că, dacă tot nu au nimic de comentat cu privire la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, deși mii de salariați vor pleca din companie, liderii sindicali ar putea cere măcar o majorare consistentă a salariilor.

Iată cum a argumentat candidatul PER Gorj: “Vedem în planul de restructurare că până în 2025 pleacă din companie aproape cinci mii de oameni, adică mai mult de o treime. Și mai vedem că, deși rămân puțin peste 7.000 de salariați, producția de energie pe cărbune va crește de la 8,5 TW anul ăsta la 12 TW în 2024. Când vrei să faci o producție mult mai mare, cu mult mai puțini oameni, cam ce ar trebui să ceară liderii sindicali pentru oamenii din ale căror cotizații trăiesc? Eu presupun că, dacă nu o dublare a salariilor, măcar un 50%, care rezultă dintr-o matematică elementară!”

Nicolae Ivăniși nu crede în programul de restructurare cu investiții de 3,3 miliarde de euro până în 2025, ci mai degrabă în scenariul ținerii pe perfuzii pentru câțiva ani a companiei, urmată de închidere. În aceste condiții, dacă tot rămân puțini salariați care să ducă greul în următorii ani, măcar aceștia ar trebui să fie bine plătiți. “Nu vreau să par populist, dar dacă tot vrem să îi stroarcem pe acești oameni și de ultima resursă, înainte de a pune lacătul pe companie, ar fi de bun simț să fie și plătiți, conform condițiilor de muncă! Este o sugestie... asta cât mai stăm și bocim la priveghiul acestui Complex!”, a spus Ivăniși.

O reacție a apărut pe pagina de socializare din partea lui Mircea Gherendi, lider de opinie al minerilor: “Este un plan aproape imposibil de realizat. Criza de personal este resimțită acum când suntem peste 12.600 de angajați, ce-o să facem cu 7000 de oameni?! Și apoi de unde scoate CEO partea ei de 1,4 miliarde euro, când noi am vândut la începutul anului extrem de slab?”.

Sunt trei scenarii pe care Complexul Energetic Oltenia le-a luat în calcul, în așteptarea aprobării planului de restructurare de către Comisia Europeană. Primul și cel mai negru scenariu ar presupune lichidarea companiei, dacă planul de restructurare trimis Comisiei Europene nu va fi aprobat. Dacă planul nu va fi aprobat până la finalul acestui an, falimentul nu va putea fi evitat, fapt recunoscut și de managerul companiei, acum trei săptămâni la o dezbatere, când a fost interpelat pe această temă tot de Ivăniși.

Al doilea scenariu ar fi aprobarea unui plan de restructurare fără investiții, adică o închidere treptată până în 2025. “Eu cred că pe acest al doilea scenariu se va merge, dar nu îl exclud nici pe primul, să ne trezim la două luni după alegeri în faliment”, a spus candidatul PER Gorj, Nicolae Ivăniși.

Al treilea scenariu, despre care Ivăniși crede că este "o poveste frumoasă", este cel în care compania ar investi până în 2025 suma de 3,3 miliarde de euro în construirea de centrale pe gaz, parcuri fotovoltaice și modernizarea grupurilor care rămân pe cărbune. Ar trebui să asigure din surse proprii 1,5 miliarde de euro pentru aceste investiții și tocmai aici Comisia Europeană cere clarificări, compania trebuind să demonstreze că va avea acești bani.

Chiar dacă se va merge pe acest al treilea scenariu, gorjenii trebuie să știe că planul autorităților este ca în 2030 să rămână doar 4.400 de salariați, din cei peste 12.000 câți sunt acum la CE Oltenia. Cifrele sunt oficiale, fiind prezentate pe site-ul companiei. (A.A.)

Vizualizări: 3,542

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: