“Îți bag securea-n cap” nu e ultraj, dacă polițistul nu se sperie. Dosar clasat!

“Împuțitu' dracu, îți bag securea-n cap, mă duc la pușcărie pentru tine. Să nu te mai prind în oraș, că bag cuțitul în tine” - la astfel de cuvinte s-a ajuns într-o discuție telefonică ce a avut loc între un șofer și un polițist din Bumbești Jiu. Polițistul a făcut plângere penală pentru ultraj, dar un procuror a clasat cauza, argumentând că polițistul nu părea speriat în convorbirea telefonică.

Conflictul a început în primăvara anului trecut. Eduard Hortopan venea din Anglia cu o mașină cu numere de UK, când a fost oprit în trafic de polițistul Mihăiță Dinoiu. Acesta i-ar fi cerut lui Hortopan să dea jos numerele de pe mașină, venind spre el cu o șurubelniță, pe motiv că nu are asigurare valabilă. Respectivul a refuzat, iar agentul de poliție a cerut sprijinul jandarmilor și a decis ca mașina să rămână în benzinărie până când va fi luată cu platforma.

Hortopan și-a exprimat atunci năduful pe facebook. “Acest șarpe atacă în zona Sadu, cu ochelari de soare în loc de cască. Se recomandă doar cu șurubelnița. Atacă mașini de uk (Dinoiu). Are parc de dezmembrări și așteaptă victime”, a scris Hortopan pe pagina de socializare.

Procurorul de caz explică în ordonanța de clasare de ce nu sunt întrunite aici elementele infracțiunii de ultraj. “În cazul în care am accepta că orice postare, mai mult sau mai puțin acidă, la adresa unui polițist pe o rețea de socializare ar constitui o formă a infracțiunii de ultraj în modalitatea amenințării, rolul acestuia de protector al socității ar cădea în derizoriu. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba de un agent al poliției rutiere, care zilnic intră în contact cu diferite persoane”, scrie în ordonanța de clasare primită de ziarul Pandurul de la Hortopan.

Povestea nu s-a oprit, pentru că între polițist și respectivul șofer a avut loc o discuție telefonică greu de reprodus. Astfel, la trei săptămâni de la primul incident, polițistul a văzut mașina în trafic, fără una din plăcuțele de înmatriculare, pe care o ridicase la primul incident. La volan era un tânăr din Petroșani, care făcuse un schimb de mașină cu Hortopan. Tânărul respectiv l-ar fi sunat în prezența polițistului pe Hortopan, căruia i-a cerut să îi aducă mașina înapoi și să o recupereze pe a lui de la poliție. Hortopan s-a enervat și a lansat injurii și amenințări la adresa polițistului.

Înregistrările audio le puteți asculta AICI.

“Pe unde te văd, bag cuțitul în tine”, a fost una dintre amenințări, dar procurorul Grecu, cel care a clasat cauza, a explicat astfel soluția. “Analizând conținutul constitutiv al infracțiunii de amenințare, infracțiune mijloc prin care se săvârșește infracțiunea de ultraj în această modalitate, se constată că una dintre condițiile atașate elementului material se referă la necesitatea de a exista o amenințare serioasă, care să aibă un potențial intimidant. Altfel spus, amenințarea trebuie să fie de așa natură încât să poată produce o stare de temere sau chiar să producă această stare. În lipsa acestei urmări, nu este realizat elementul material al infracțiunii”, scrie procurorul Grecu, devenit între timp judecător, în ordonanța de clasare, invocând “modalitatea în care s-a desfășurat convorbirea telefonică”.

Hortopan a comentat clasarea. “El a vrut să mă bage la pușcărie pentru ultraj și acum este o răsturnare de situație”, a spus Hortopan. “Eu am vândut o mașină, acea persoană a fost oprită în trafic. Eu m-am certat cu el (n.r. - cu polițistul) că l-a oprit pe clientul meu căruia îi vândusem mașina. De aici au intervenit amenințările mele și înjurăturile, că a făcut rău la băiatul ăsta”, a spus Eduard Hortopan, spunând că nu avea de gând să își pună în aplicare amenințările, dar că nu suportă să fie sancționat pe nedrept.

Galerie foto


Vizualizări: 7,948

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: