Istoricii Gorjului, îngropaţi în zăpadă
Oamenii care au făcut istoria Gorjului sunt îngropați sub greutatea zăpezii. Busturile lui Gheorghe Magheru, Constantin Stanciovici Brănișteanu sau Alexandru Ștefulescu din Târgu Jiu abia se mai văd din mormanele de zăpadă care au fost adunate în jurul lor.
Cel mai grăitor exemplu este cel legat de bustul generalului Gheorghe Magheru situat pe strada Popa Șapcă. Din noianul de zăpadă care a căzut peste bust doar o mână se arată. În jurul său, la bază, bustul e jumătate în zăpadă. Locatarii blocurilor s-au gândit că cel mai bine ar fi ca zăpada din parcare să fie adunată în jurul acestui monument, din care nu trebuie să se mai vadă mare brânză.
Chiar dacă se află în fața unei școli, care i-a dat și numele, bustul lui Alexandru Ștefulescu stă ascuns în noianul de zăpadă. Doar un moț arată că acolo s-ar putea afla ascuns ceva.
Nici dascălul Constantin Stanciovici Brănișteanu (1815-1893), făuritorul de istorie, nu se bucură de o atenție deosebită din partea cetățenilor și a autorităților locale în aceste zile înzăpezite. Bustul primului primar al orașului Târgu Jiu, amplasat în fața Casei Măldărescu, a fost realizat de sculptorul Neculai Băndărău din București și a adunat multă lume la dezvelirea sa. După aceea însă a fost lăsat pradă ploilor și recent căderilor de zăpadă. Cine trece pe lângă acest monument poate să rămână impresionat de cojocul de lână pe care pare să îl poarte renumitul dascăl. De pe cap îi mai lipsește doar cușma pentru a intra în ton cu atmosfera de afară. Dintre oamenii care au făcut istorie pe aceste meleaguri unul singur se arată, în toată splendoarea, Gheorghe Tătărescu din parcul situat în vecinătatea Muzeului Județean Gorj.