Elevii de excepţie ai Gorjului părăsesc ţara pentru a studia în străinătate
Gorjul pierde în fiecare an elevii buni, care aleg să studieze în centre universitare din străinătate. Tinerii simt că aici nu vor fi apreciaţi la adevărata lor valoare şi nu vor avea un loc de muncă bine plătit. Majoritatea nici nu se gândesc să revină în ţară după terminarea studiilor, judecând după declinul în care a intrat ţara. Aşa că cei mai curajoşi se gândesc în ultimul an de liceu la atuurile pe care le au şi îşi completează dosarele necesare pentru înscrierea la universităţi din străinătate. Centre universitare din Anglia, Danemarca sau Olanda se află printre opţiunile acestora.
Alin Petcu este în clasa a XII-a la Colegiul Comercial „Vigil Madgearu” din Târgu Jiu la un profil economic şi a fost deja acceptat la Universitatea din Essex, Anglia. La dosarul cu care i-a convins pe profesorii englezi a ataşat foaia matricolă cu notele din liceu, activităţile de voluntariat la care a participat, testul de limbă sau olimpiadele din domeniul economic. Pe Alin l-au atras facilităţile de care un student poate beneficia în timpul anilor de studiu, calitatea învăţământului, precum şi siguranţa unui loc de muncă după absolvire. „Mi-a plăcut foarte mult această universitate pentru că se potriveşte felului meu de a fi. Este aproape de Londra, are dotări, biblioteci în care găseşti orice carte, iar campusul universităţii e aproape cât Târgu-Jiul. Acolo se pune bază pe practică şi te pregătesc pentru mediul exterior”, spune Alin. Tânărul nici nu se gândeşte să revină în ţară după absolvirea studiilor. „Ţara se află într-un declin continuu. Lumea este nemulţumită, nu sunt locuri de muncă, este tot criză, iar dacă se va apela iar la împrumuturi de ce să mă mai întorc- Să plătesc datoriile altora- Ţin la ţara mea, dar vreau şi pentru mine ceva bun”, mai menţionează Alin Petcu.
Studii fără taxe
Ştefania Lesenciuc se gândeşte de un an de zile la opţiunea de a studia în afara ţării. După ce a luat legătura cu studenţii români care învaţă în străinătate şi a făcut numeroase calcule s-a hotărât să aleagă o universitate din Danemarca. Momentan studiază la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”, iar pe viitor vrea să îşi dezvolte cunoştinţele în domeniul marketingului „M-am gândit de mai mult timp să merg la studii în afara ţării. Acolo sunt mai multe oportunităţi, cum ar fi un loc de muncă şi ai timp să pui în practică ce înveţi. În Danemarca nu se plăteşte taxă de înscriere, iar la examene totul se bazează pe gândirea logică a fiecăruia şi se pune accentul pe munca în echipă. Cred că masteratul o să îl urmez tot acolo”, menţionează Ştefania.
Pentru că nu va fi nevoită să plătească taxe de şcolarizare, Marta Mitran de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu a ales Universitatea din Edinburgh, unde a fost şi acceptată. A aplicat pentru specializarea Psihologie şi Criminalistică. „Am ales o universitate din afară mai ales din punctul de vedere al metodelor de predare şi de evaluare al studenţilor sau datorită burselor oferite”, afirmă Marta. Eleva spune că la început îşi va găsi un job part-time care o va ajuta să îşi plătească cheltuielile. De asemenea, gândul că la aceeaşi universitate învaţă şi foşti elevi din acelaşi liceu o încurajează. „Sunt şi colegi din liceu la universitatea la care am aplicat eu şi sper ca pe viitor să găsesc un job care să mă împlinească pe toate planurile. Sunt o persoană sociabilă şi cred că o să mă integrez foarte bine în acest mediu”, mai menţionează eleva. Gândul să se întoarcă să lucreze în ţară nu o prea atrage. „Nu pot să spun că nu mi-aş dori să mă întorc în ţară, dar dacă o să găsesc acolo ce îmi doresc probabil o să rămân”, adaugă aceasta.