Işfan, gradaţie nemeritată! Dosarul beton pentru ISJ Gorj, demolat de Ministerul Educaţiei

Ion Işfan, fostul inspector şcolar general, încearcă să obţină în instanţă gradaţia de merit pierdută în 2018. Deşi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, pe care-l conducea, i-a acordat fără rezerve cei 25% în plus la salariu, Işfan a fost „tăiat” de pe listă de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Şi asta dintr-un simplu motiv: nu avea dreptul la gradaţie! În ciuda evidenţelor, Işfan nu renunţă şi speră să obţină sporul salarial în instanţă. În prima fază, cererea i-a fost respinsă ca nefondată.

Circa 300 de dascăli şi-au depus, în primăvara anului 2018, dosarele în vederea obţinerii gradaţiei de merit. Între ei, şi inspectorul şcolar general Ion Işfan, care a solicitat bonusul salarial în calitate de profesor de matematică la Liceul Tehnologic Roşia Jiu şi Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, unde preda 2 ore/săptămână.

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, condus la vremea respectivă de Ion Işfan, a aprobat fără reţineri listele finale, stabilind că fostul inspector general este îndreptăţit să ia gradaţie de merit. Cum dosarul i-a fost evaluat la 79,50 de puncte, Işfan avea toate şansele să primească, pentru următorii cinci ani, un plus la leafă de 25% din salariul de bază.

Şi reclamat la şefi, şi cu plângere penală

Văzând listele cu beneficiarii gradaţiilor de merit, fostul inspector şcolar Ion Elena, aflat în conflict deschis cu Ion Işfan, a făcut o sesizare către Ministerul Educaţiei, dublată şi de o plângere penală pentru fals şi abuz în serviciu. Profesorul Elena a arătat că unul dintre criteriile de acordare a gradaţiei de merit este ca solicitantul să fi fost evaluat cu calificativul „foarte bine” în ultimii cinci ani, ceea ce nu era cazul lui Işfan.

Analizând cele reclamate, Direcţia Generală Inspecţie şi Control - Corpul de Control din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale transmite ISJ Gorj că „propune neacordarea gradaţiei de merit” în cazul fostului inspector general. Motivul: Işfan nu a depus la dosar toate calificativele obţinute în perioada evaluată, pentru toate funcţiile ocupate, fapt care nu i-ar fi permis obţinerea gradaţiei de merit în sesiunea 2018. Şi asta pentru că în anii şcolari 2015-2016 şi 2016-2017, Işfan a obţinut calificativele „Bine” pentru munca de inspector şcolar general.

În faţa judecătorilor, Işfan a cerut să fie reinclus pe lista candidaţilor admişi şi să îi fie acordată gradaţia de merit începând cu data de 1.09.2018, socotind că cei de la Ministerul Educaţiei, culmea (!), şi-au depăşit atribuţiile. „Acest for are obligaţii stricte de verificare a încadrării în numărul de locuri calculat şi nicidecum de a dispune eliminarea unui candidat admis”, a mai susţinut Işfan, argumentând că nu era cazul să prezinte calificativele acordate pentru evaluarea performanţelor manageriale de vreme ce a solicitat gradaţia de merit în calitatea sa de dascăl.

MEN acuză ISJ-ul condus de Işfan

Din nou, Ministerul Educaţiei vine cu precizări şi a arătat că indiferent de funcţia ocupată - personal didactic de predare sau de conducere - calificativul trebuie să fie „foarte bine” pentru toate funcţiile ocupate de candidat în perioada evaluată. Mai mult, în acest caz, Corpul de Control a sesizat ISJ Gorj. Oficialii ministeriali s-au lovit însă de un zid. Negru pe alb, Inspectoratul Şcolar condus de Işfan a susţinut că în acest caz au fost respectate prevederile metodologiei. Consiliul de Administraţie nu a ştiut de toată corespondenţa şi informările de la Minister şi a aprobat lista finală cu „generalul” Işfan, fireşte, beneficiar de gradaţie.

„Ca urmare, văzând refuzul Inspectoratului Școlar Judeţean Gorj de a aplica în mod corect prevederile legale, Corpul de Control al ministerului a propus direcţiei de specialitate neacordarea gradaţiei de merit pentru reclamantul Ion Işfan deoarece acesta nu îndeplinea condiţia de calificativ «Foarte bine» în fiecare an şcolar din perioada evaluată, pentru fiecare funcţie ocupată. În acest sens, prin OMEN nr. 4823/2018 au fost aprobate listele cu personalul didactic din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv pentru judeţul Gorj, care beneficiază de gradaţie de merit începând cu 01.09.2018”, potrivit documentului de la instanţă. Pe lista beneficiarilor nu se mai regăsea Ion Işfan.

Dosar incomplet, gradaţie acordată

În plus, Ministerul a descoperit nereguli şi în ceea ce priveşte întocmirea dosarului de evaluare. În nota Corpului de control al MEN nr.1170/CC/28.08.2018, se reţine că directorii celor două unităţi de învăţământ unde predă Işfan au eliberat adeverinţe fără a fi respectate metodologiile de evaluare anuală a activităţii personalului didactic. „În cele două adeverinţe nu se face vorbire de prima etapă, autoevaluarea, care deci este inexistentă, iar evaluarea în celelalte două etape prevăzute de Metodologie sunt indicate numai la nivelul Liceului Tehnologic Roşia Jiu, fiind inexistente în evaluarea pe cei patru ani şcolari la nivelul Liceului «Tudor Vladimirescu» Târgu Jiu, unde evaluarea s-a făcut în mod direct de către directorul liceului, profesor de matematică, care s-a considerat abilitat să procedeze în acest sens. (…) În condiţiile în care reclamantul nu îndeplineşte condiţia evaluării legale ca personal didactic de predare, excluderea reclamantului din lista anexă la Ordinul MEN nr.4823/30.08.2018, contestat în prezenta cauză, are temei juridic”, mai arată datele din dosar.

Cu toate acestea, comisia de la ISJ, stabilită de Işfan, i-a acordat gradaţia de merit, închizând ochii la toate lipsurile şi neregulile. Şi asta în vreme ce alţi profesori, cu rezultate deosebite, nu au avut loc pe lista cu compensaţii financiare.

Eşec previzibil

În ciuda solidelor argumente care l-au exclus de pe lista gradaţiilor, Ion Işfan a acţionat în instanţă Ministerul Educaţiei. Curtea de Apel Craiova i-a respins acţiunea, în luna iunie, ca nefondată. Fostul inspector şcolar a atacat deja cu recurs decizia magistraţilor. „Am dreptul la gradaţia de merit, pe care o am în învăţământ de 15 ani”, susţinea Işfan, după izbucnirea acestui scandal în presă.

Vizualizări: 4,738

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: