Iriza acuză prefectul că ascunde propunerea de revocare a lui Călinoiu

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj mai poate fi declarat incompatibil până joi, 17 martie, după care faptele se prescriu, susţine deputatul Iriza. Potrivit legii, o decizie ANI rămasă definitivă poate fi pusă în aplicare în termen de şase luni. Călinoiu a pierdut prin netimbrare primul proces în care a contestat raportul ANI acum şase luni. Nu şi-a pierdut însă mandatul pentru că a intentat şi o a doua acţiune în instanţă, care este în termen în baza unui fals, după cum suspicionează ANI. Parchetul Târgu Jiu nu are însă timp de falsurile sesizate de Agenţia Naţională pentru Integritate.

Ion Călinoiu a fost declarat incompatibil în vara trecută, pentru că a încasat în două rânduri sume de bani pe proiecte europene, ilegal şi fără să le declare. Sumele sunt mici, de 800 şi 600 de lei, dar fapta rămâne. ANI l-a declarat incompatibil, raport contestat de Călinoiu pe 25 iunie anul trecut. Nu a timbrat însă acţiunea şi a pierdut procesul definitiv în septembrie. În iulie a mai făcut însă o acţiune, în care a pus la dosar o confirmare de primire de la Poştă, care atesta că a ridicat raportul pe 1 iulie. La o săptămână după ce îl contestase deja. Data de 1 iulie i-a folosit lui Călinoiu pentru a fi în termen cu al doilea proces, ANI sesizând Parchetul Târgu Jiu cu privire la un posibil fals. Acelaşi Parchet mai are pe rol şi dosarul în care Călinoiu este acuzat de ANI de falsuri în declaraţiile de avere, dar nici acesta nu a fost finalizat, deşi este un dosar extrem de simplu. Procurorul nu trebuie decât să compare extrasul de cont al lui Călinoiu cu declaraţiile de avere şi să constate diferenţele. Şi totuşi a trecut un an, iar dosarul nu este soluţionat.
Iriza: Prefectul aşteaptă încuviinţarea femeii de serviciu
Chiar dacă procurorii nu-şi fac treaba, sunt jurişti care spun că mandatul lui Călinoiu poate fi încetat în baza primului proces, rămas definitiv prin netimbrare. Deputatul Scarlat Iriza a scris pe contul său de facebook că noul prefect Gheorghe Paraschivu chiar a primit propunerea de revocare a lui Ion Călinoiu, de la Direcţia Juridică a Prefecturii, încă de luni, 07 martie a.c., și că documentul a ajuns şi la mai multe structuri din București.
Iriza crede că prefectul nu este în slujba legii, ci a lui Ion Călinoiu. „În cursul acestei săptămâni am văzut propunerea de revocare din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, adresată chiar de Direcția Juridică a Prefecturii, mai multor instituţii de la nivel central, și, bineînțeles, prefectului Paraschivu. Este un document foarte amplu, care are și un oarecare caracter de autodenunţ penal, şi în care se scrie negru pe alb că Ion Călinoiu trebuia revocat cu mult timp în urmă. Joia viitoare se prescriu sancţiunile care trebuie aplicate lui Călinoiu. Probabil că prefectului Paraschivu nu-i este suficientă opinia Direcţiei Juridice şi aşteaptă acum încuviinţarea şoferului şi a femeii de serviciu din Prefectură. În majoritatea documentelor oficiale, inclusiv în cele depuse în al doilea dosar în care se judecă cu Ion Călinoiu, ANI a susţinut că raportul de constatare a incompatibilității este definitiv. Dar însuşi faptul că ANI a refuzat să formuleze până acum, luni în şir, un răspuns clar la întrebările repetate ale Direcţiei Juridice din Prefectură denotă că la mijloc este ceva cât se poate de necurat. Autodenunţul penal formulat în această cauză va face, însă, lumină”, a scris Iriza.
REACŢIE
Ion Călinoiu acuză presa şi politicienii că pun presiune pe Insituţia Prefectului. „Implicarea Instituției Prefectului - Județul Gorj într-un caz în care aceasta nu are calitate procesuală, forțarea acesteia să ia decizii în contradicție cu legea, precum și  presiunile directe asupra persoanelor și instituțiilor, nu fac decât să-i descalifice ca oameni politici”.

Vizualizări: 1,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: