Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Investitorul italian din Turburea are mare nevoie de angajaţi

Investitorul italian care a deschis o fabrică de confecţii în Turburea se plânge de lipsa personalului. Nu calificarea ar fi o problemă, ci dezinteresul oamenilor pentru a-şi găsi serviciu. Reprezentanţii firmei italiene spun că foarte multe persoane trec pragul fabricii de confecţii doar din curiozitate. În momentul de faţă, doar 36 de contracte de muncă sunt înregistrare la ITM, în condiţiile în care investitorul poate asigura circa 150 de locuri de muncă.

Fabrica de confecţii din Turburea funcţionează cu nici jumătate din personalul de care ar avea nevoie. Foarte multe maşini şi echipamente pentru confecţii stau sigilate în cutii, exact aşa cum au fost aduse din Italia. Conducerea unităţii spune că foarte multe femei care vin să se angajeze renunţă după prima zi de lucru. „Şi italianul, dar şi românul trebuie să fie serios. Foarte multe persoane ne trec pragul doar din curiozitate. Nu avem o problemă că nu ştiu să lucreze în confecţii, le învăţăm noi, dar nu au răbdare să înveţe. Vin o zi, stau câteva ore, iar apoi pleacă. Poate li se pare greu, dar trebuie să aibă răbdare. În momentul în care învaţă să facă ce trebuie nu li se va mai părea greu. Avem femei care acum se descurcă foarte bine, iar când au venit n-au ştiut să facă nimic”, a declarat Paola, reprezentanta firmei italiene, care coordonează activitatea fabricii de confecţii din Turburea.
Paola spune că este foarte greu să găseşti forţă de muncă în mediul rural, unde femeile au fost obişnuite să stea acasă toată viaţa. „Sunt femei în putere care ar putea să se angajeze, dar dacă au stat acasă până la vârsta de 45 ani de ani, acum le vine greu să aibă un serviciu. Eu înţeleg că se ocupă de familie, stau acasă, dau la pui, la animale, dar dacă vii să te angajezi trebuie să fii serios. Noi lucrăm la comanda clientului. Sunt firme mari care ne aduc modele, iar noi trebuie să le facem”, a spus Paola.

„Primarul e un angelo”
Deşi se descurcă greu cu desfăşurarea activităţii, italienii au numai cuvinte de laudă la adresa primarului Ion Bârcă. Edilul local le-a pus la dispoziţie cantina gratuit, pentru a amenaja acolo fabrica. De asemenea, le asigură şi cazare investitorilor, în apartamentele din blocul cedat primăriei de OMV Petrom. „Nu este interes din partea oamenilor pentru a se angaja, dar primarul e un angelo, un înger cum se zice în româneşte. Ne-a ajutat foarte mult şi ne ajută în continuare. Şi dânsul caută angajaţi”, a spus Paola.
Primarul Ion Bârcă spune că va căuta forţă de muncă în satele învecinate. „Această fabrică îşi desfăşoară activitatea în fosta cantină OMV Petrom, pe care am preluat-o noi, primăria, şi am dat-o cu titlu gratuit cetăţeanului italian. I-am dat angajatorului şi un apartament gratis, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii. Cerinţa investitorului italian este de până la 150 de locuri de muncă, dar până acum nu am găsit. Sunt doar 36 de contracte de muncă înregistrate la ITM. Cele 36 de persoane sunt din localitate, dar vom apela şi la comunele celelalte pentru a veni cetăţeni care au nevoie de locuri de muncă. În Turburea nu prea mai avem forţă de muncă, mulţi sunt plecaţi în străinătate, alţii au fel şi fel de societăţi comerciale. În Turburea sunt 42 de societăţi comerciale, mai este şi OMV, unde sunt angajate mai multe persoane din localitate”, a declarat Ion Bârcă.
Edilul local a luat legătură cu conducerea AJOFM Gorj pentru a organiza cursuri de calificare în domeniul confecţiilor, pentru femeile din zonă. „Investitorul italian mai are o societate comercială în Băileşti, care are 280 de angajaţi. E o fabrică de zece ani acolo. Am vorbit la AJOFM, chiar eu am fost la domnul director şi a promis că se vor face cursuri în zona noastră. Este nevoie de oameni care se pricep în domeniul tricotajelor, pentru export. Din câte am înţeles, salariile vor începe cu un minim pe economie, iar apoi vor creşte. Vorbim de un salariu de 1450 de lei, la ora actuală”, a precizat Ion Bârcă.

Galerie foto



Vizualizări: 18,307

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: