Investitorii chinezi de la Rovinari, speriaţi de preţul mic al energiei
Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, a anunţat ieri că a primit o delegaţie formată din 40 de oficiali din Ungaria, principalele probleme discutate fiind politicile Uniunii Europene privind cărbunele. El a mai spus că săptămâna trecută a fost un grup de chinezi, reprezentanţi ai firmei care vrea să facă un grup la Rovinari, iar în următoarea perioadă este aşteptată la Gorj o delegaţie din Polonia.
Laurenţiu Ciurel spune că săptămâna trecută au fost în judeţ chinezii care vor să investească la Rovinari. El spune că aceştia s-au interesat de preţul la energie, fiind îngrijoraţi de prăbuşirea preţului la electricitate. Ciurel a mai dat asigură că firma din China nu a renunţat la investiţia din Gorj, noul grup presupunând investiţii de un miliard de euro.
Polonezii se vor ocupa de reparaţia excavatoarelor
Directorul CE Oltenia are în aceste zile în vizită un grup de oficiali unguri. În acest context, România, Ungaria şi Polonia vor să colaboreze şi să facă front comun în speranţa că vor reuşi să schimbe regulile privind cărbunele. Uniunea Europeană mizează în viitor pe energie regenerabilă, nicidecum pe combustibilii fosili. „Sunt 40 de reprezentaţi ai mineritului din Ungaria în Complexul Oltenia, într-o vizită, să facem opoziţie comună la Bruxelles pentru a ne apăra interesele în ceea ce priveşte certificatele de CO2 şi politica globală cu privire la poluare şi alte puncte de interes comun care să apere cărbunele. Vom încerca o axă Polonia-Ungaria-România care să reprezinte mult mai poziţia cărbunarilor, să zic aşa, în Europa“, a declarat Ciurel.
Directorul a mai spus şi câteva dintre concluziile vizitei în Polonia, alături de Ion Călinoiu. Ciurel a menţionat că în două săptămâni va ajunge în Gorj o delegaţie din Polonia. „Am identificat acolo posibilităţi de colaborare pentru un regim de reparaţii care până acum îl făceam cu firme germane. Se pare că şi firmele poloneze pot să-i concureze pe nemţi. Au dotările şi infrastructura necesare pentru a face reparaţii la utilajele de mare capacitate. Îi aşteptăm în maxim, au spus ei, două săptămâni, când vor face o vizită de câteva zile. Încercăm să facem din zona Olteniei un fel de hub regional pentru exploatatorii de cărbune şi pentru Bulgaria, Serbia şi pentru Kosovo şi România“, a mai spus acesta.