Inteligența artificială și efectele care se resimt în societate

Tehnologia se află într-o continuă evoluție, iar ultimii ani au fost dominați, fără dar și poate, de evoluția inteligenței artificiale. O tehnologie care încă mai are de făcut progrese și care, la prima vedere, pare că se concentrează mai degrabă asupra domeniilor creative decât asupra celor fizice, grele, aceasta este deja prezentă în viețile noastre de zi cu zi. 

Nu avem cum să spunem că inteligența artificială nu și-a pus deja amprenta asupra vieților noastre. Aceasta este prezentă într-o mulțime de domenii. În prezent, orice platformă online de retail sau orice cazinou online pune la dispoziția utilizatorilor un chatbot cu care pot comunica, în cazul în care se confruntă cu probleme sau au nevoie de informații suplimentare, iar acesta este doar un caz de utilizare simplu și vizibil.  

Impactul pe care inteligența artificială îl are asupra țărilor, industriilor și indivizilor a început deja să fie analizat sau exploatat de diferite organizații sau companii. Potrivit unui raport efectuat de Fondul Monetar Internațional, denumit „AI Preparedness Index Dashboard”, adoptarea inteligenței artificiale la scară mare ar urma să aibă atât efecte pozitive, cât și efecte negative, iar impactul asupra țărilor ar urma să fie diferit, în funcție de gradul de dezvoltare economică al acestora. 

Potrivit raportului, efectele pozitive ale inteligenței artificiale se traduc prin productivitate mai mare, oportunități mai multe și salarii mai competitive. Pe de altă parte, dezvoltarea acestei tehnologii ar duce și la înlocuirea a milioane de locuri de muncă. 

De asemenea, impactul va fi disproporționat în funcție de economia țărilor. În cazul economiilor consolidate, puternice, ar urma să fie înlocuite de inteligența artificială aproximativ 33% dintre locurile de muncă, în cazul economiilor emergente, precum România, este vorba de înlocuirea a 24% dintre locurile de muncă, iar în cazul economiilor slabe este vorba de 18% dintre locurile de muncă. 

Această diferență este generată de faptul că țările cu economii puternice au resursele de care au nevoie pentru a implementa la scară cât mai largă inteligența artificială. În cazul acestor țări, 30% dintre locurile de urmă ar urma să beneficieze de productivitate crescută în urma implementării inteligenței artificiale. 

Un alt efect care se resimte deja când vine vorba de adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale constă în procesul de angajare, care suferă deja schimbări semnificative. În prezent, aproximativ 85% dintre recrutorii de la nivel global sunt de părere că inteligența artificială va înlocui unele părți din procesul de recrutare, după cum scrie în cadrul unui articol de specialitate de pe blogul Eset România. 

De altfel, în cadrul articolului, se precizează că Unilever a declarat, în 2019, că a economisit 100.000 de ore și un milion de dolari în urma integrării inteligenței artificiale în procesul de recrutare. 

De asemenea, tot mai multe companii gigant investesc în tehnologii legate de inteligența artificială. De exemplu, Apple și Meta discută despre un parteneriat în domeniul inteligenței artificiale.

Această tehnologie are o serie de avantaje clare, mai ales pentru marile companii, așa că este natural ca integrarea sa în sistemele operaționale să fie în centrul atenției. Totuși, inteligența artificială nu este prezentă doar când vine vorba de companii mari, ci reprezintă o tehnologie care este existentă și în domeniul sănătății, mai ales când vine vorba de interpretarea analizelor și diagnostic. 

Practic, în prezent, oriunde ne uităm este posibil să existe o formă de integrare a inteligenței artificiale. 

Industria divertismentului este și ea dominată de această tehnologie. De exemplu, există șanse foarte mari ca cel mai bun casino online să aibă această tehnologie integrată în multe dintre sistemele sale, de la securitate și asistență clienți la campanii de marketing și personalizarea experienței utilizatorului. 

Industria divertismentului profită de pe urma acestei tehnologii, dar artiștii și persoanele creative din spatele acestora simt efectele negative. În acest sens, putem aminti protestul actorilor de la Hollywood împotriva studiourilor de film și TV și al utilizării inteligenței artificiale. De asemenea, luni, 24 iunie, marile case de discuri au deschis un proces împotriva a două companii, Suno și Udio, care generează melodii cu ajutorul inteligenței artificiale pe baza unui prompt.

Toate aceste acțiuni, avantaje și dezavantaje sunt o urmare a dezvoltării inteligenței artificiale, dar și al modului în care această tehnologie a fost integrată în diferite aspecte ale vieții. Cu efecte pozitive, dar și negative asupra vieților noastre de zi cu zi, inteligența artificială este o tehnologie care va continua să existe printre noi, fie că vrem sau nu să acceptăm asta.

Vizualizări: 1,453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: