Întâlnire la Novaci pentru stabilirea unei microregiuni
Faptul că împărţirea administrativ teritorială pe regiuni nu se va face prea curând o demonstrează înfiinţarea unor microregiuni. Aşa cum s-a întâmplat de curând prin înfiinţarea microregiunii „Oltenia de sub munte”, formată din 12 localităţi apartenente a trei judeţe printre care şi Gorj. Săptămâna trecută, la Novaci, a avut loc prima întâlnire a edililor acestor localităţi cu reprezentanţii ADR S-V Oltenia pentru a apune la punct strategia acestui parteneriat. Ideea principală a constituirii acestei microregiuni este aceea de a obţine bani europeni mai uşor prin încheierea unui parteneriat.
Doisprezece primari din trei judeţe, respectiv Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, s-au întâlnit miercuri la Novaci pentru a pune la punct strategia Microregiunii „Oltenia de sub munte”. Întâlnirea de lucru a fost organizată de conducerea Agenţiei pentru Dezvoltare Rurală Sud-Vest Oltenia, scopul şedinţei fiind acela de a identifica cele mai viabile proiecte finanţabile din fonduri europene în perioada 2014-2020.
Şedinţa s-a încheiat prin semnarea parteneriatului. „Este prima întâlnire legată de constituirea acestei microregiuni pe care o constituim din trei judeţe ale regiunii noastre. Localităţile invitate au în principiu probleme comune, pentru că sunt unităţi din zone de munte, cu o infrastructură mai puţin dezvoltată, pe alocuri cu sărăcie destul de accentuată. Am mai constituit o altă microregiune Oltenia Danubius, cu localităţi din cele trei judeţe riverane Dunării. Pornim de la un principiu european legat de parteneriat, se vor încuraja foarte mult parteneriatele în următoarea perioadă. Se vizează identificarea unor proiecte în parteneriat, care să reflecte nevoile de dezvoltare ale regiunii şi mai exact a unui areal. Astfel se vor putea accesa mai uşor fondurile europene”, a declarat Marilena Bogheanu, director ADR S-V Oltenia.
Novaci, gazda primei şedinţe a membrilor microregiunii
Din microregiunea „Oltenia de sub munte” fac parte şi localităţile Novaci, Baia de Fier, Polovragi şi Tismana. Prima întâlnire a reprezentanţilor localităţilor componente a avut loc la Novaci „Este o întâlnire de lucru cu privire la definirea strategiei microregiunii. Întâmplarea a făcut ca această întâlnire să se organizeze la Novaci, eu am acceptat-o cu multă plăcere şi sper că odată cu această întâlnire să dezvoltăm ceva pentru zona noastră. Ne referim la activităţile care se vor desfăşura în cele trei judeţe în anii următori”, a precizat primarul din Novaci, Dumitru Leuştean.
BENEFICII
Finalitatea înfiinţării acestei microregiuni este de a pune la punct strategii de dezvoltare teritoriale integrate care să cuprindă proiecte finanţabile pe diferite domenii. Numărul de localităţi din microregiune ar putea fi mărit.