Inedit! Carte de 5 kg despre Brâncuşi
Ion Mocioi, cunoscutul brâncuşolog gorjean, a reuşit să finalizeze o carte despre toată viaţa artistică a marelui sculptor Constantin Brâncuşi, lucrarea fiind prezentată oficial luni, la un simpozion prilejuit de împlinirea a 142 de ani de la naşterea titanului din Hobiţa. Cartea acestuia cântăreşte nu mai puţin de 5 kilograme.
Cartea va fi tipărită într-un număr extrem de limitat, cel puţin deocamdată. E vorba de 200 de exemplare, primul dintre ele, prezentat luni la Peştişani, fiindu-i înmânat vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Nichifor. Instituţiile publice şi cele de învăţământ superior vor primi gratuit cele 200 de exemplare pentru a fi folosite pentru protocol. Din toamnă, cartea ar putea apărea şi în librării, în funcţie pe negocierile care se vor duce cu VISARTA, asociaţia care gestionează drepturile de autor în privinţa lucrărilor lui Brâncuşi.
În ceea ce-l priveşte pe Ion Mocioi, acesta spune că a început în urmă cu 30 de ani să strângă primele fotografii pentru cartea care vede acum lumina tiparului. De atunci, acesta a făcut imposibilul posibil şi a reuşit să documenteze cu fotografii fiecare sculptură a lui Brâncuşi, dar şi fiecare desen care a ieşit din mâinile maestrului. „S-a propus ca lucrarea în acest an să fie oferită mediului academic, pentru a sprijini cercetarea despre viaţa şi opera lui Brâncuşi. Lucrarea m-a costat o dăruire de 30 de ani. E un unicat, dar era nevoie de aceasta pentru a întregi viziunea fiecărui cercetător asupra amploarei operei lui Brâncuşi. Am obţinut prin VISARTA copy right-ul pentru publicarea acestei lucrări. Va apărea în 200 de exemplare deocamdată, fiind susţinută de mine şi de sponsori pentru a ajunge la cei care se ocupă de Brâncuşi. Până la sfârşitul anului se va găsi şi în librării pentru cei car vor să o citească. Va fi şi într-o ediţie de piaţă, pentru că am convingerea că există mulţi interesaţi să vadă toate operele lui Brâncuşi. Sunt şi alte opere pe piaţă, dar posesorii lor nu au dorit să le expună public. Am inventariat 720 de sculpturi, câte a spus Brâncuşi că are, iar în privinţa picturilor şi desenelor sunt 428 descoperite. Toate sunt în această lucrare care are peste 1300 de pagini”, a menţionat Ion Mocioi.