INCREDIBIL: Gorjenii, obligaţi să sacrifice mieii de Paşti la un singur abator

Crescătorii de oi care vor să comercializeze miei pentru sărbătorile de Paşti anul acesta vor trebui să apeleze la serviciile abatoarelor autorizate. În judeţul Gorj există un singur abator autorizat, la Drăguţeşti. Conducerea DSV Gorj speră să obţină o derogare şi pentru celelalte 3 care au funcţionat anul trecut la Motru, Novaci şi în piaţa Litovoi din municipiul Târgu Jiu. Regulamentele Uniunii Europene impun sacrificarea mieilor în condiţii de igienă maximă şi control mult mai riguros al animalelor scoase la vânzare. Ciobanii gorjeni refuză să sacrifice mieii de Paşti în abatoare şi speră să reuşească să îi vândă vii.

Sacrificarea mieilor pentru masa tradiţională este pusă sub semnul întrebării anul acesta. Potrivit unei directive a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, mieii pot fi tăiaţi doar în abatoare autorizate sanitar-veterinar, în baza regulamentelor europene. Singurii care vor fi exceptaţi de la această regulă vor fi cei care taie miei doar pentru consum familial, aceştia putând să îi sacrifice în continuare în gospodăria proprie.

Iliuţă speră la o derogare

Dacă nu se va reuşi obţinerea unei derogări, crescătorii de animale vor trebui să ducă mieii pentru sacrificare la Drăguţeşti. „Discutăm la momentul actual de precizările exprese. Ca în fiecare an, în apropierea sărbătorilor de Paşti, autoritatea mai dă câte o derogare, fiind foarte puţine abatoare autorizate. Abator autorizat poate fi şi cel din Piaţa Litovoi, dar cu o derogare. Noi în această perioadă verificăm starea de sănătate a întregului efectiv de animale. Este permisă sacrificarea în gospodărie ca şi până acum. E permisă cumpărarea de miei de la stână şi sacrificarea în gospodărie, deci o sacrificare tradiţională”, a spus Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

Singurul abator autorizat este cel de la Drăguţeşti. Conform reprezentanţilor DSV Gorj, acesta are capacitatea necesară să susţină sacrificarea a mii de miei într-o perioadă scurtă. „Noi sperăm să se dea o derogare, altfel vom asista şi noi cum se sacrifică mieii la marginea oraşului, în condiţiile în care la noi în judeţ nu am avut asemenea evenimente după ’90. Au fost foarte corecţi crescătorii de animale şi noi le-am dat tot sprijinul să sacrifice în condiţii de igienă maximă sau să meargă cu ei către abatoare”, a mai spus Ion Iliuţă.

Conform legislaţiei în vigoare, cei care sacrifică miei în târguri, pieţe şi alte spaţii neautorizate riscă amenzi ce pot ajunge chiar şi la 40 mii lei. Autorităţile în domeniu estimează că anul acesta, la nivelul judeţului Gorj, vor fi scarificaţi circa 10 mii de miei şi iezi.

Ciobanii au intrat în alertă

Crescătorii de animale sunt disperați că munca lor a fost în zadar și acum s-au trezit că nu au unde să-și vândă marfa. Ciobanii nu sunt de acord cu măsura guvernului şi spun nu vor avea unde să vândă mieii tăiați și sunt obligați să-i dea agenților economici care au carmangerii sau magazine de carne. Nu doar că patronii vor profita de situație să le ofere prețuri mici pe kilogramul de carne de miel, dar în mod sigur la vânzare prețul va fi mult mai mare decât dacă ar vinde producătorii. „Nu știm ce să mai credem și ce să mai facem. Ne gândim serios să ne vindem animalele și să renunțăm la această îndeletnicire. Am muncit atât ca să rămânem cu miei în curte. Ne vedem nevoiți să-i dăm la export, ca să nu ieșim de tot în pierdere. Asta este. Statul român nu ne susține cu nimic. Îi tăiem în abatoare unde va fi nebunia de pe lume, iar apoi unde îi vindem. Ne obligă să-i dăm agenților economici ca să-i bage în magazine. E bătaie de joc”, a spus un cioban din Stănești.

Are clienți fideli

Dan Huidu crește miei pentru Paște de ani buni și în acest timp și-a făcut clienți care vin și își aleg miei direct din gospodărie, numai că și numărul acestora scade de la un an la altul. Crescătorul de animale a ajuns chiar să vândă miei pe caiet, însă anul acesta va renunța la acest lucru, pentru că unii clienți au uitat să mai plătească. „Eu aș avea de sacrificat anul acesta în jur de 120 de miei. Dintre aceștia, să zic așa vreo 40 sunt promiși la clienții care vin și îi ia de acasă. Din păcate anul acesta o să le dau miei în viu, că nu am voie să îi tai eu și apoi să-i vând.  Cu restul nu știu ce fac, ori îi opresc, ori îi dau la export. Pe caiet nu vreau să mai dau, pentru că anul trecut câțiva clienți au uitat să mai aducă banii pe miei. Asta este. Eu m-aș fi dus cu câțiva  la centrul de sacrificare, dar la abator nu am de gând. Nu știu ce să zic. Poate s-o mai schimba ceva, dacă nu străinii vor mânca miei bio anul acesta”, a precizat Dan Huidu.

10.000 – de miei sunt sacrificaţi de Paști în Gorj

Vizualizări: 268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: