Încă un accident mortal în subteranul din Valea Jiului. Petcu: Vom inspecta mină cu mină
Minele din Valea Jiului au mai făcut luni câteva victime, unul dintre bărbații angajați să lucreze la închiderea minei Uricani pierzându-și viața într-o explozie. Alți trei colegi ai săi au fost răniți grav, dar pentru ei mai există speranțe.
Aurel Anghel a murit însă la 43 de ani la scurt timp după ce a intrat alături de colegii săi în subteran pentru a începe o nouă zi de lucru. Cam 100 de metri au apucat cei patru să coboare sub pământ că o deflagrație l-a aruncat pe Anghel zeci de metri prin tunelul prin care se deplasa.
Colegii săi, aflați la oarece distanță de el, au suferit arsuri pe corp, fiind transportați cu un elicopter al MAI la București, după ce au primit îngrijiri medicale la Lupeni și Petroșani. Doi salvatori minieri care intraseră după aceștia au suferit și ei o ușoară intoxicare cu monoxid de carbon pentru că, deși aveau aparatură cu ei, nu au mai verificat calitatea aerului din subteran. Niciunul dintre ei nu a avut însă nevoie de îngriji medicale.
Cei trei răniți au fost scoși repede din zona în care s-a produs deflagrația, însă trupul lui Aurel Anghel a fost căutat de salvatorii minieri câteva ore, până spre prânz. Moartea lui l-a adus din nou în Valea Jiului pe ministrul Energiei, Toma Petcu, care oricum avea programată o deplasare spre Deva, unde duminică sunt alegeri pentru postul de primar, la fel ca la Telești, unde a și fost în vizită zilele trecute. Petcu a venit direct la Uricani, neuitând că la începutul lunii a fost prezent și la Lupeni, unde o surpare de teren a curmat viața altor doi mineri. De data aceasta Petcu l-a desemnat pe secretarul de stat Doru Vișan să facă o analiză riguroasă cu riscurile la care e supusă fiecare mină pentru a fi luate măsuri în așa fel încât să fie evitate astfel de accidente.
Culmea este că nenorocirea de luni vine la câteva zile după ce premierul Mihai Tudose declara, la Petroșani, că dorește redeschiderea unor mine închise, Uricaniul fiind acum în plin proces de închidere. Ministrul Energiei a evitat să spună dacă va mai fi redeschisă vreo mină, preferând să vorbească doar despre raportul pe care îl așteaptă de la Vișan.
Ministrul a spus că nu poate preciza cauzele deflagrației, el menționând că în subteran poate doar presiunea atmosferică mai crescută din ultima perioadă să fă creat o acumulare de metan… Petcu a părut mai preocupat să descopere sursa de inițiere a exploziei, el menționând că nu exista acolo nici măcar electricitate pentru a se vorbi despre o scânteie care să arunce metanul în aer. Procurorii au deschis o anchetă și urmează să stabilească ce s-a întâmplat sub pământ și de ce încă un bărbat din Valea Jiului ajunge acasă în sicriu.