Import masiv de energie

În dimineața zilei de miercuri, 4 decembrie, România a atins un record la importul de energie electrică, de 3.000 MW. În primele 9 luni ale acestui an, importurile au crescut cu 86%, iar țara noastră nu are nicio șansă să devină un hub energetic regional atâta vreme cât nu poate asigura consumul propriu, susține un oficial Transelectrica.

La ora 9:48 s-a atins un record istoric de import al energiei electrice, cantitatea ajungând la cifra de 3.058 de MW. În următoarea oră, importurile au scăzut ușor. La 10:50 România importa 2.972 de MW.

În acest timp, producția de energie regenerabilă este limitată la 291 de MW din turbine eoliene și 44 de MW din panouri fotovoltaice, potrivit HotNews.ro, care a consultat datele Transelectrica. Centralele pe gaz produceau 1.605 MW, iar hidrocentralele 1.348 de MW în momentul record al importurilor.

Țările care au exportat cea mai mare cantitate de energie electrică către România când s-a atins recordul erau Ungaria, Bulgaria și Serbia.

„Țara noastră are resurse, expertiză și suntem integrați cu piața europeană. Dar, atât timp cât nu ne putem asigura propriul consum, avem o mare problemă. De aceea prețurile pe care le vedem acum în România sunt cele mai mari, în mod constant. Am arătat cu degetul spre congestiile din Austria și Germania, dar trebuie să ne uităm la noi”, a declarat George Vișan, director Piețe de Energia în cadrul Transelectrica, în cadrul conferinței Energy Forum din luna noiembrie.

Oficialul a criticat închiderea industriei de cărbune înainte ca proiectul Neptun Deep să ofere o producție crescută de gaze naturale, amintind că Germania și Polonia au decis să mai utilizeze energia produsă prin arderea cărbunilor până în 2049.

Vizualizări: 848

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: