Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Îmbulzeală pentru mâncarea gratuită de la Mănăstirea Lainici

Ziua de sâmbătă a fost una de mare sărbătoare, creștinii ortodocși sărbătorind Schimbarea la Față a Domnului, la mănăstirea Lainici mii de oameni venind în pelerinaj pe parcursul întregii zile pentru a se ruga. Aici există o icoană considerată că făcătoare de minuni, iar asta i-a determinat pe mulți să se așeze la coadă și să aștepte liniștiți pentru a le veni rândul. Multora însă le-a pierit răbdarea când a fost vorba să ajungă la masa oferită gratuit de călugării lăcașului de cult, îmbulzeala neavând cum să lipsească, deși mâncare a fost pentru toată lumea.

Mitropolitul Olteniei a oficiat slujba de pe 6 august împreună cu un sobor de preoți, mulțimea umplând la un moment dat curtea mănăstirii. Aproape toată lumea a stat smerită la coada formată pentru a intra în mănăstire și a ajunge să se închine la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare. Aceasta a fot adusă aici acum 10 ani de la muntele Athos, iar oamenii au aflat că le merge mai bine dacă se închină la icoană. „Pur și simplu este ca o floare adusă din grădina Maicii Domnului, de la Muntele Athos. Sunt zece ani de când a fost adusă și s-a văzut pur și simplu că harul sfântului munte e în ea și oamenii simt harul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului atunci când se roagă”, a spus starețul mănăstirii, Ioachim Pârvulescu.

Întâi rugăciuni la Sfânta Icoană

Oamenii au confirmat cele spuse de acesta și au dat și exemple cu care să explice de ce au stat la coada uriașă pentru a fi preț de câteva clipe în fața icoanei. „De la Lupeni am venit ca să mă rog și să ating icoana pentru că am avut o boală grea și medicii de la Timișoara au reușit să mă facă bine în cele din urmă. Am venit cu o vecină ca să ne rugăm să le dea Dumnezeu și Maica Domnului multă sănătate și puterea să facă și alți bolnavi bine. Pentru sănătate am venit să ne rugăm pentru că asta este cea mai importantă”, a menționat una dintre femeile aflate la coadă. În timp ce majoritatea se ruga pentru sănătate, o gorjeancă din Bâlta avea o altă problemă care o măcina. „Mă rog aici la Maica Domnului și la mănăstire ca să vină copilul meu acasă la copii lui. A plecat și nu a venit nici măcar la nuntă la fata lui a mare. Mai are și o nepoțică, iar el a plecat în lume cu o mândră. O vede numai pe asta, deși e urâtă ca ăl cu coarne. A lăsat pentru ea copii și tot ce avea casă și sper să se facă o minune și să revină la noi”, a spus, plângând, Elena Logăscu.

Apoi înghesuială la mâncare

Cei sosiți la Lainici au fost din toate colțurile țării, dar în special din Oltenia și Valea Jiului. Mașinile parcate în fața mănăstirii aveau numere din diverse județe, oamenii spunând că au profitat de faptul că e zi de sărbătoare. „E o zi de odihnă, nu de muncă. Suntem la plimbare, la aer curat, mergem să ne rugăm și sperăm să ne ajute Dumnezeu. În calendar e cruce roșie, nu se lucrează, deși acum sunt destui care nu mai țin cont de lucrul acesta. Cosesc, sapă, nu îi mai interesează, dar e problema lor. Noi suntem de la Drobeta Turnu Severin și de aici mergem la Prislop ca să ne rugăm și acolo”, a spus o femeie. Pentru cei ca ea, aflați pe drum, dar și pentru cei veniți destul de departe ca să se roage la Lainici, călugării au pregătit 1000 de porții de mâncare.

A fost dezlegare la pește, iar mirosul  mâncării gătite parcă le-a luat mințile celor care așteptaseră liniștiți să ajungă la icoana făcătoare de minuni. Când a fost vorba de masă oamenii s-au îmbulzit și au dat buzna, cei 3 jandarmi și un om de pază al mănăstirii nereușind să domolească mulțimea. După ce au ajuns la mese credincioșii au constatat că mai erau suficiente locuri libere și nu înțelegeau nici ei de ce s-au înghesuit, mai ales că la coadă erau mulți oameni în vârstă, unii dintre ei pierzându-și ochelarii sau chiar încălțările. Au avut însă o explicație pentru bulibășeala de câteva clipe. „E bine să mănânci la mănăstire, nu că ne e foame sau altceva, dar așa știm, că e bine să mănânci la mănăstire. De asta cred că toată lumea s-a înghesuit, dar uite că au fost locuri suficiente”, a spus o femeie, care a mărturisit că era din Prigoria și venise la Lainici împreună cu alte vecine de-ale ei din sat.

Vizualizări: 1,315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: