Îi învaţă pe copii să protejeze natura prin pictură
Meşterul popular Cristina Ciolacu îi învaţă pe copii să protejeze natura prin pictură. Este de patru ani profesor la cercul de Protecţia Mediului din cadrul Palatului Copiilor din Târgu Jiu, loc în care zilnic vin să descopere frumuseţile naturii zeci de copii. Pictura este binefăcătoare şi pentru câţiva copii cu probleme de vorbire şi auz care s-au înscris la Protecţia Mediului.
Cristina Ciolacu a venit la Palatul Copiilor în urmă cu patru ani. Este originară din Sibiu, loc în care a copilărit şi unde şi-a descoperit pasiunea pentru desen. „De când eram mică, din clasa a II-a participam la concursuri de unde mă întorceam tot timpul cu diplome”, spune aceasta. Timp de mai mulţi ani a fost înscrisă în Academia Meşteşugarilor de la Sibiu. Orice plantă este folosită de meşterul popular în alcătuirea diverselor obiecte decorative. „În realizarea obiectelor decorative folosesc tot ce îmi oferă natura. Fructele uscate, florile sunt transformate în aplice de perete sau în colaje”, menţionează Cristina Ciolacu.
Expoziţii în străinătate
De asemenea, icoanele sale, realizate pe sticlă sau pe lemn, au putut fi admirate în cadrul expoziţiilor personale organizate în ţară sau în străinătate, în ţări precum Ungaria, Italia sau Spania.
Talentul pentru pictură este împărtăşit şi copiilor care urmează cursurile cercului de Protecţia Mediului din cadrul Palatului Copiilor, unde este profesor titular. „Deoarece am avut înclinaţii spre pictură am încercat să îi atrag pe cei mici şi prin această formă de exprimare. Pictez cu ei pe sticlă diferite plante ocolite de lege sau animale. La pictură folosim culori în ulei, diluant, ulei de in fiert, iar dacă pictăm pe sticlă cu tempera folosim lac incolor pentru fixarea culorii”, spune Cristina Ciolacu. Profesoara spune că pictura are o influenţă binefăcătoare şi asupra copiilor cu probleme de vorbire şi de auz înscrişi la cerc. „Sunt şi copii cu probleme care vin să picteze elemente din natură pentru că simt că le face bine. Cei care nu puteau să vorbească au avansat în exprimare. Munca celor care vin aici este recompensată prin expoziţii. Chiar de 1 iunie am organizat un astfel de eveniment la care au participat elevi cu desene”, povesteşte Cristina Ciolacu.
De asemenea, Cristina Ciolacu participă în fiecare an cu elevii săi la concursurile de protecţia mediului din ţară şi din judeţ, de la care aceştia se întorc de fiecare dată cu premii. Tot aici copiii învaţă cum să se îmbrace, cum să combine culorile. Acesta mai spune că elevii care trăiesc în oraş se descurcă mai greu la acest curs deoarece nu deţin o educaţie ecologică solidă, aşa cum se întâmplă în cazul celor care stau în mediul rural.