Emil Văduva, tânărul condei din Leleşti

Emil Văduva va reprezenta judeţul Gorj la faza pe ţară în concursul de poezie şi proză „Tinere condeie” reuşind să atragă atenţia profesorilor de română pentru talentul deosebit în arta literaturii. „A doua şansă nu există” este una din operele de care se simte mândru, dar culegerea pe care o va lansa în toamnă cuprinde mult mai multe opere.

Aventura, psihologia şi condiţia socială se regăsesc fără îndoială în prozele pe care Emil Văduva le-a gândit până acum. Munceşte mult zi de zi pentru a-şi pune pe hârtie gândurile şi nu a ales poezia ci proza pentru a le ilustra. Dovada muncii lui a fost răsplătită astfel că Emil Văduva va reprezenta Gorjul la faza naţională în concursul „Tinere Condeie” ce va avea loc în Moldova. „Am obţinut locul I la faza judeţeană, la secţiunea proză şi m-am calificat pe naţională. Ştiu că va avea loc în Moldova dar nu ştiu exact data. Acolo o să particip cu alte lucrări decât cele cu care am participat aici şi sper să mă întorc mulţumit”, a declarat Emil Văduva.

Şi-a descoperit talentul în clasa a XI-a

Culegerea cuprinde deja 11 opere, abordând teme din viaţa de zi cu zi sau teme pe care le-a regăsit şi în cărţile citite de el. „Am deja 11 lucrări terminate pe care le-am cuprins într-o culegere pe care am de gând să o lansez în toamnă. Am promisiunea din partea domnului primar din Leleşti că mă ajută cu tipărirea şi apariţia culegerii. Aş putea să amintesc câteva din lucrări şi anume „Ultima partidă de şah”, abordează o temă psihologică în timp ce „Ciudat Blanca: Blestemul comorii” este o aventură în adevăratul sens al cuvântului. Problemele sociale le-am evidenţiat în „A doua şansă nu există”, care după părerea mea este cea mai reuşită lucrare de până acum”, a mărturisit Emil Văduva.

Talentul de scriitor s-a manifestat spontan în clasa a IX-a fără a avea predecesori în familie pe latură artistică. „Nu am moştenit talentul de la nimeni, pur şi simplu s-a manifestat prin clasa a IX-a. Totul a pornit de la o temă pe care o aveam de rezolvat şi atunci mi-am dat seama că îmi place să scriu”, a precizat Emil.

Cartea care i-a marcat începuturile a fost „Alchimistul” pentru că i-a dat încredere în el, dar în ciuda talentului Emil a decis să urmeze un alt drum, unul nu chiar sensibil. „Viitorul unui artist este pus sub semnul întrebării în România şi singura meserie pe care mă văd făcând-o este cea de poliţist. Sunt foarte mulţumit că am ajuns până aici şi consider că faptul că am câştigat acest concurs şi voi reprezenta judeţul pe ţară este o mare realizare dar meseria de poliţist este cea pe care mi-o doresc”, a mărturisit Emil Văduva.

Tânărul spune că toată această experienţă i-a dat motivaţia să meargă mai departe mai ales că s-a bucurat şi speră să se bucure în continuare de sprijinul profesorului lui de limba română, dar şi de a lui Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti. 

Vizualizări: 299

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: