Horațiu Potra a vrut să facă revoluție cu un pistol defect
Jurnaliștii din presa centrală au aflat de ce Horațiu Potra, supranumit șeful mercenarilor, nu a fost arestat, deși pe surse s-a livrat informația că se îndrepta spre București pentru a face un soi de revoluție.
Procurorul ar fi invocat în cererea de arestare că Potra avea în mașină un pistol cu potențial letal. De fapt, un amărât de pistol de tip air-soft, neletal, care mai era și defect.
Dosarul cu propunerea de arestare preventivă pe numele lui Horațiu Potra a ajuns tocmai la judecătoarea Crina Grosu, magistrat care provine din rândurile ofițerilor care au lucrat în cadrul Poliției Române exact la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Judecătoarea a putut face diferența între o armă de foc letală și pistolul de tip airsoft nefuncțional descoperit în Mercedesul fostului luptător în legiunea străină.
Chiar dacă arată ca o armă impunătoare, de calibru mare, pistolul din mașina lui Potra nu face parte din categoria armelor letale (de foc) așa cum prevede legea și poate fi cumpărat la liber, prețul fiind unul modic, de cel mult 100 de euro.
Pentru a justifica pericolul public și implicit arestarea preventivă a mercenarului, procurorul ar fi invocat faptul că arma respectivă „avea potențial letal”.
Ancheta a fost deschisă după ce mașina Mercedes în care se aflau Horaţiu Potra şi un tânăr de 22 de ani a fost oprită pe raza judeţului Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Existau informații că cei doi se îndreptau spre Capitală, „la o întrunire neautorizată” cu potențial pericol pentru ordinea publică.
În automobilul Mercedes clasa G cu care se îndreptau spre București, polițiștii au declarat că au găsit mai multe arme și muniții: un pistol marca UMAREX HDR, cal. 50, seria DC 106666, un dispozitiv de împrăștiere gaze iritant lacrimogene cu aspect de pistol și butelia aferentă cu piper, o bucată articol pirotehnic tip petardă categoria F4 supusă autorizării, un dispozitiv tip box, un topor, cinci cuțite tip briceag, trei cuțite, două lame de cuțit, un baston telescopic, dar și sume de bani: 24.990 de lei, 5.197 de dolari, 200 de coroane cehe, 100 de euro, 560.000 de franci congolezi (n.r. – echivalentul a 900 de lei). Adică lucruri pe care un om obișnuit nu le are în mașină, dar sunt mii de personaje din zona gri a societății care dețin așa ceva.
După anularea alegerilor prezidențiale, mai multe instituții ale statului au început o serie de anchete care îi privesc pe cei despre care se presupune că ar fi susținători ai lui Călin Georgescu. Pe de o parte se caută argumente care să credibilizeze decizia de anularea a alegerilor, pe de altă parte se urmărește decredibilizarea candidatului Georgescu, din păcate și prin informații nereale, date presei pe surse, cum ar fi aceea că Potra avea liste cu jurnaliști și politicieni cărora urma să le facă rău. Dacă era adevărat, omul nu ar trebui să fie acum doar sub control judiciar, ci arestat preventiv.
Acțiunile concertate care îl vizează pe Călin Georgescu sunt pe de o parte bune, pentru că este bine să cunoaștem personajul înainte de a-l vedea iar pe buletinele de vot, dar, pe de altă parte, dacă anchetele nu vor duce nicăieri, o să pară doar o hăituială și o să credibilizeze discursul candidatului, cum că se luptă cu un sistem corupt, care este la cheremul actualei clase politice.