Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

„Hora de Pomană” înfrăţeşte gorjenii cu vlahii din Serbia şi Bulgaria

„Hora de Pomană”, obicei păstrat cu sfinţenie în zona Cloşanilor, îi va aduce în Gorj pe vlahii din Serbia şi Bulgaria, în fiecare an de Înălţare. În acest sens, Şcoala Populară de Artă a încheiat un protocol cu Asociaţia Vlahilor din Bulgaria şi cu Asociaţia pentru păstrarea culturii vlaho-române „Valea Timocului”.

Obiceiul „Hora de pomană” se face după şase săptămâni de doliu. Hora este condusă de un tânăr, iar rudele decedatului împart lumânări la care este ataşată o batistă cu un bănuţ în ea şi o floare, după care se prind şi ele în joc, astfel având loc călcarea doliului. Acest obicei, păstrat mai ales în zona Cloşanilor, este întâlnit şi în Serbia şi Bulgaria. În vederea continuării tradiţiei, conducerea Şcolii Populare de Artă a încheiat un protocol cu Asociaţia pentru păstrarea culturii vlaho-române „Valea Timocului” din Serbia şi cu Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, Vidin. Parteneriatul a fost perfectat la sfârşitul săptămânii trecute, urmând ca începând de anul viitor vlahii din Serbia şi Bulgaria să vină în Gorj pentru a participa la organizarea acestui obicei. La rândul lor, gorjenii din Cloşani vor merge în Serbia şi Bulgaria. „Am încheiat un protocol cu Asociaţia pentru păstrarea culturii vlaho-române „Valea Timocului”, reprezentată de domnul Iovan Petrovici, şi cu Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, reprezentată de doamna Plamka Liubomirova, după ce am constatat că obiceiul oltenesc „Hora de pomană” se organizează şi la dumnealor. Începând din 2014, în fiecare an de Înălţare, dumnealor vor veni la noi, la Cloşani, iar la rândul nostru vom merge şi noi la ei. În Serbia, „Hora de pomană” va fi organizată în fiecare an în preajma sărbătorii de Sf. Petru, la Ostrelj; în Bulgaria va fi organizată a doua zi de Paşti, iar la Cloşani în ziua de Înălţare”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. Protocolul mai presupune şi realizarea de spectacole şi expoziţii la care să participe interpreţi şi ansambluri folclorice din cele trei zone.

Vizualizări: 299

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: