Holograme la Hobița, pentru promovarea lui Brâncuși
Autoritățile din comuna lui Brâncuși au planuri ambițioase pentru anul viitor. Vor să-l promoveze pe marele sculptor, dar și restul atracțiilor turistice din Peștișani cu ajutorul hologramelor. Pentru finanțarea proiectului, primăria va accesa fonduri europene și, la final, turiștii vor putea să-l descopere pe titanul de la Hobița chiar în curtea unde s-a născut. Asta cu ajutorul realității augmentate.
Pe lângă aplicația ce va putea fi descărcată pe telefon și le va oferi turiștilor fotografii și informații despre atracțiile din zona Peștișani, la care primăria lucrează împreună cu cea din Runcu, primarul Cosmin Pigui a explicat că vor exista și panouri de promovare a locurilor mai puțin cunoscute.
Autoritățile culeg acum povești mai puțin știute și promovate despre marele sculptor Constantin Brâncuși pe care, mai apoi, le vor împărtăși cu turiștii. “Pentru anul viitor, avem multe proiecte care să ne ajute atât la amenajarea turistică a localității, cât și la promovare. Lucrăm la materiale de promovare, de prezentare, panouri informative. Vrem să venim cu ce este mai nou în domeniu pentru ca localitatea noastră și numele lui Brâncuși să fie promovate așa cum trebuie și să fie cunoscute. În acest moment, culegem povești reale, inedite, fapte reale care s-au întâmplat în comuna noastră și sunt foarte multe. Constantin Brâncuși aici s-a născut, aici a locuit, aici a mers cu rațele, cu gâștele, aici a fost la școală. Aici a făcut năzbâtii la școală, a fost pedepsit, s-a mutat la altă școală pentru că nu a fost cuminte, și-a rupt mâna când a căzut din pom. Sunt foarte multe povești pe care noi le putem prezenta turiștilor pentru a-i atrage în comuna lui Constantin Brâncuși”, a declarat Cosmin Pigui, primarul din Peștișani.
Iar cu ajutorul hologramelor, turiștii care vor ajunge la Hobița și-ar putea face selfie cu marele sculptor. „Atât pentru Casa Muzeu, cât și pentru Peștera Cioarei, vrem să apelăm la realitatea augmentată. Turistul să-l poată vedea pe Brâncuși plimbându-se prin curte sau să vadă omul din neanderthal cum își făcea focul, cum își ducea viața. Cred că ar fi o metodă foarte simplă și directă și de informare a turiștilor asupra felului în care trăiau atât marele sculptor, cât și înaintașii noștri care au fost primii pe aceste meleaguri”, a mai spus Pigui.
Proiectul este însă unul destul de costisitor, iar primăria vrea să atragă bani europeni ca să-l vadă realizat.