Au dat viața de la oraș pe cea de la țară și au câștigat
Tot mai multe persoane din marile orașe renunță la agitația urbană și aleg să se mute definitiv la țară. În ultimii ani, localitatea gorjeană Polovragi a devenit un magnet pentru cei care vor să-și dezvolte o afacere în mediul rural. Zona are ce oferi, iar cei mai mulți dintre noii sosiți în comună au ridicat pensiuni care sunt mereu pline de turiști.
Povestea lui Marius Cionoiu a început în urmă cu aproape 15 ani, când a cumpărat un teren în zonă. Câțiva ani mai târziu, a luat decizia să se mute acolo definitiv împreună cu soția și cei doi copii.
A ridicat de la zero o pensiune în apropiere de Mânăstirea Polovragi și, în această vară, nu a dus deloc lipsă de turiști. Mai ales că au și avut ce vedea și au găsit liniștea pe care o căutau. Marius a renunțat la job-ul din Craiova și s-a retras în Polovragi, la poalele munților. „Totul a început acum zece ani, de la prima cărămidă. În circuit, este de doi ani de zile, de când am finalizat-o și a fost gata să primească turiști. Am renunțat cu mult curaj la oraș. Acum o să spună timpul dacă am făcut bine sau nu. Momentan e bine. Suntem aici cu copii, cu cățel, cu purcel, cu absolut tot. Este foarte multă muncă, răbdare și stres, dar merită. Acum 15 ani am cumpărat terenul și nu era absolut nimic aici”, a spus Marius Cionoiu, proprietarul unei pensiuni din Polovragi.
Tot în Polovragi, a creat un colț de rai și un fost inginer. Împreună cu soția sa, a luat decizia de a se muta din București la țară. Au ales localitatea gorjeană pentru că îl legau multe amintiri de aceste locuri frumoase, dar și el a pornit de la zero. A cumpărat un teren, fost saivan, și a ridicat o pensiune superbă. “În 72, am făcut o expediție mai amplă cu șapte colegi. Am descoperit în jur de 7 kilometri de galerie. În același timp, am găsit și oseminte de animale preistorice, pe care le-am dus la Institutul de Speologie din București, unde am fost și felicitați deși eram niște copii de 14 ani. Au fost tratate cu carbon radioactiv, au în jur de 4.500-5.000 de ani. Au fost oseminte de lup și de urs de cavernă. După mulți ani, am încercat să cumpărăm un teren la munte. Găsisem chiar la Cheia, la Prahova, dar ne-am gândit că acolo nu era niciun fel de perspectivă. Aici, în schimb ai ce să vezi, sunt foarte multe obiective turistice. Este un fel de Bucovina a Olteniei”, a mărturisit și Marian Ban, proprietarul unei alte pensiuni.
Acum se bucură când îi trec pragul turiști din toată lumea și nu regretă nicio clipă că s-a retras la țară. „Turiști au venit din toată lumea. Au venit oameni și din Statele Unite. Au rămas profund impresionați. Olandezii la fel, belgienii la fel, nemții la fel. Câțiva turiști nemți s-au plimbat pe aici prin căruța unui vecin până nu a mai putut calul să îi plimbe. Făceau poze și trimiteau prietenilor din Germania. Îmi place atât de mult aici încât chiar nu mai vreau să mai plec vreodată”, a mai spus Marian Ban.
Numai în ultimii ani, 15 familii s-au mutat de tot în Polovragi. Au venit din București, Constanța, Craiova și Giurgiu. „Toți caută liniștea și armonia de aici. Este un loc străvechi de continuă rugăciune. Există aici o biserică veche de câteva sute de ani și totul se umple cu o energie pozitivă locurile polovrăgene și dă plus-valoare spirituală acestei zone”, a spus primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.