Halloween, sărbătoarea tuturor sfinţilor

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Deşi nu îşi are originea de pe meleagurile noastre, Halloween-ul s-a instalat de câţiva ani buni, cu acte în regulă şi pe pământ românesc, fiind sărbătorit cu mare fast atât în şcoli, grădiniţe, cluburi şi discoteci, patronii de restaurante decorându-şi corespunzător localurile.

Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în ţările unde predomină creştinismul occidental — catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack, şi pe care cu toţii am confecţionat-o încă din copilărie.

Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii şi zombi alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau şi cele ale unor personaje fictive, celebrităţi la ordinea zilei şi arhietipuri generice, cum ar fi prinţesele sau luptătorii ninja.  Unii îşi fac apariţia călare pe mături, alţii poartă tricouri mânjite cu pastă roşie, având cuţite în relief.

Cu toţii însă îşi aplică un machiaj strident în care predomină negrul ce marchează diabolicul şi roşul pe post de sânge. Unghiile lungi, vopsite în negru, dinţii falşi ce aduc cu ai vampirilor, părul dezlânat şi veşmintele tăiate şi zdrenţuite fac cu toatele parte din recuzita proprie Halloween-ului. Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiţionale de Halloween. Acestea se obţin prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce lipicios, uneori se adaugă miez de nucă măcinată. Mâncăruri asociate sărbătorii sunt şi caramelele, dovleacul şi preparatele din dovleac, seminţele de dovleac prăjite, porumbul dulce prăjit, colcannon – mâncare cu specific Irlandez.

(Preluare Wikipedia)

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: