Guvernul menține diurnele de lux pentru judecători
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat, luni, după ședința de guvern, că magistrații detașați vor continua să primească diurnă specială, numărul beneficiarilor fiind limitat la 300 de persoane. Este vorba de judecători și procurori detașați în interes de serviciu în alte localități decât cele de domiciliu.
Magistrații din vârful justiției câștigă și peste 30.000 de euro pe an ca diurnă, arată o investigație Rise Project. Printre cele mai mari diurne sunt încasate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ale căror salarii anuale depășesc 500.000 de lei.
Rise Project a publicat luna trecută o investigație despre raiul diurnei din magistratura română. Zeci de mii de euro au câștigat ca diurnă judecătorii și procurorii detașați de-a lungul anilor. Spre exemplu, judecătoarea pensionară Gabriela Baltag, membră a CSM între 2017 și 2022 a încasat, în această calitate, diurne în valoare de 180.000 de euro. Soțul acesteia, magistratul Vasile Baltag, detașat în funcția de inspector judiciar între anii 2019-2021, a câștigat 82.000 de euro din diurne, arată investigația Rise Project.
Printre magistrații care au declarat sumele câștigate ca diurnă se numără și soția procurorului general, Alex Florin Florența. Judecătoare la Curtea de Apel Timișoara, Flavia Florența se află la a doua detașare de trei ani la Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit ultimei declarații de avere, ea a câștigat anul trecut salarii în cuantum de 322.806 lei, la care s-a adăugat diurna în valoare de 73.432 lei, precum și drepturi salariale restante de la Curtea de Apel din Timișoara în valoare de 92.714 lei.
Proiectul inițial al „ordonanței trenuleț”, prevedea mai multe măsuri de reducere a privilegiilor personalului din sistemul judiciar. Circa 300 de magistrați ar beneficia de diurne de lux.