Guvernul, făcut de râs pentru cum face exproprierile la Runcurel
Exproprierile făcute în Gorj în vederea extinderii carierelor miniere au intrat și în atenția Europei. Este vorba strămutarea satului Runcurelu, acolo unde oamenii primesc sume derizorii pentru a-și părăsi casele și terenurilor. Ecologiștii de la Bankwatch România militează de circa doi ani împotriva acestor exproprieri, ei fiind adversari declarați ai producerii energiei din surse care poluează, respectiv cărbune.
Guvernul României a fost criticat luni în cadrul unei ceremonii publice de acordare a premiilor Fossil Fuel Subsidies la Bruxelles. În perioada 10 aprilie-8 mai 2017, publicul a votat cele mai periculoase subvenții acordate pentru exploatarea combustibililor fosili din Europa. România a fost criticată pentru susținerea exproprierii terenurilor, mutarea gospodăriilor și distrugerea mediului în vederea extinderea unei cariere de cărbune, arată un comunicat de presă al Bankwatch România.
În urma votului publicului, guvernul României s-a clasat pe locul al doilea în categoria Deadly Funding Award. Declarând proiectul unul de „utilitate publică și interes național”, Hotărârea de Guvern 960/2015 alocă 15 milioane de lei de la buget pentru ca statul să cumpere 341 de hectare de teren și să le cedeze imediat Complexului Energetic Oltenia. Proprietarii vor primi astfel doar 1 euro pe metru pătrat, indiferent de ce au pe teren – fie că este vorba de păduri, vie sau case. 113 hectare de pădure, două monumente istorice și un sat întreg vor fi rase de pe hartă. Anul acesta, Guvernul își propune să emită alte două hotărâri identice pentru extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia, mai arată ecologiștii.
Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România, a declarat: „Sperăm că acest premiu negativ va face guvernul român să-și reconsidere planurile de a cheltui încă 10 milioane de lei pentru alte două extinderi de mine de lignit. Prea mulți oameni au suferit deja din cauza exproprierilor de la Runcurel”.
Directorul CAN Europe, Wendel Trio, a explicat: „Cu aceste premii, dezvăluim numeroase subvenții, în parte ascunse, și solicităm tuturor guvernelor europene să le elimine urgent, nu mai târziu de 2020. De asemenea, le cerem ca bugetele naționale să reflecte alorcări pentru tranziția către energia verde cât mai curând posibil. Cetățenii și mediul trebuie să aibă prioritate, nu afacerile cu combustibili fosili”.