Cu câţi bani pleacă acasă disponibilizaţii CEO
Cei o mie de disponibilizați ai CE Oltenia nu vor pleca acasă cu mâna goală. Guvernul a alocat fondurile pentru venitul de completare, fiind vorba de o sumă totală de aproape 13 milioane de lei. Astfel, fiecare salariat concediat colectiv va primi la plecarea din companie ajutor de șomaj pentru un an și venit de completare, la care se mai adaugă și plățile compensatorii care pot ajunge până la nouă salarii. Chiar și cei care se vor reangaja vor primi venitul de completare, dar nu integral.
Guvernul a alocat spre finele săptămânii trecute fondurile necesare pentru plata salariaților disponibilizați de la de la CE Oltenia în perioada mai-iunie 201. Este vorba de suma de 12,7 milioane de lei, bani necesari pentru asigurarea venitului de completare pentru cei 1.000 de salariați concediați colectiv. Venitul lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj. Inclusiv cei care și-au depus cereri de plecare voluntară din companie vor beneficia de șomaj și venit de completare, spun liderii sindicali. „Plecare voluntară e între ghilimele. Ei sunt pe program de concediere colectivă. Se desființează posturile respective, deci beneficiază de prevederile ordonanței 36. Mai puțin cei care, probabil, și-au găsit un job în afară și nu o să aibă cum să meargă lunar la Șomaj ca să semneze. Beneficiază chiar colegi care, de exemplu, și-au găsit job-uri în altă zonă, la firme private. Pot beneficia de jumătate din venitul de completare. Scrie clar în ordonanță”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).
Liderii sindicali din CE Oltenia cred că valabilitatea ordonanței 36 va fi extinsă, ca și aplicabilitate, după 2018. De altfel, planul CE Oltenia prevede concedieri colective până în 2020.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani
Cine e dezavantajat
Salariații care părăsesc în curând compania vor primi la plecare și plăți compensatorii. Acestea pleacă de la un salariu brut pe unitate și poate ajunge până la nouă în cazul celor care s-au înscris pentru plecări voluntare. Restul primesc în funcție de data la care îndeplinesc criteriile de pensionare. „Un salariat disponibilizat va primi maximum 2.300 lei, cât este salariu mediu net pe ianuarie 2017. Bineînțeles, dacă salariul mediu net mai mic decât suma aceasta ia salariul lui pentru că nu o să-i dea statul mai mult decât la serviciu. Limita aceasta a salariului mediu net din luna ianuarie a anului în care se fac concedierile a fost din totdeauna și pe 106/2006 și pe ordonanța 36. Se mai adaugă și banii pe care îi primește fiecare de la companie”, a mai spus liderul FNME.
Asta înseamnă că cei mai dezavantajaţi vor fi cei care la plecarea din companie aveau salarii foarte mari.