Guvernul creşte salariile în învăţământ, Işfan taie sporurile!
În timp ce guvernul anunţă pe toate canalele creşterea salariilor în sectorul public, la Gorj şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean aplică legea compensaţiei. Ion Işfan a semnat o adresă prin care lasă salariaţii din învăţământ fără unul dintre cele mai importante sporuri. Contabilitatea, Secretariatul, informaticienii și chiar unii dintre directorii de școli vor pierde sporul de condiții vătămătoare, la decizia lui Ion Ișfan. Vestea a picat ca un trăsnet peste sutele de salariaţi din învăţământ.
Inspectorul școlar general al județului Gorj, Ion Ișfan, a decis în 25 ianuarie 2017 să taie sporul de condiții periculoase sau vătămătoare, acordat în special contabililor, secretarilor de școli, informaticienilor și chiar unor directori. Este vorba de sporul pentru folosirea calculatorului. Într-o adresă trimisă către toate unitățile de învățământ preuniversitar, Ișfan atrage atenția ca la întocmirea ștatelor de plată să nu ia în calcul acest spor. Generalul invocă și o lege în acest sens, respectiv legea 250 din 17 decembrie 2016 care arată că: ”până la data de 31 decembrie 2016, Guvernul aproba prin hotărâre, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară administrație, sănătate, învățământ, justiție, cultură, diplomație (.....) regulamentul privind locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia, prevăzut la art. 21 din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare, apreciem că în lipsa cadrului general în materie, nu poate fi aprobat niciun alt regulament propriu la nivelul fiecărui ordonator de credite în vederea acordării sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare”, se arată în motivarea deciziei.
Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare are o valoare de până la 15% din salariu de bază și se acordă numai după o constatare a Direcției de Sănătate Publică Gorj. Ordonanţa 99 din 2016 amână elaborarea regulamentului de acordare până la 1 martie 2017, dar şeful ISJ nu vrea să ţină cont de aceasta.
Ce spun sindicaliştii
Sindicaliștii din învăţământ aproape că nu au avut cuvinte să catalogheze gestul lui Ișfan. ”Am aflat și eu, nu am fost în oraș, știu despre această decizie numai că nu am putut să mă uit peste ea. Nu știu cum sună, vreau să studiez și eu, să văd exact în ce bază a trimis așa ceva. De pierdut au contabilii, secretarii de școli, informaticienii, unii directori”, a spus Constantin Huică, liderul Sindicatului Liber din Învățământ, filiala Gorj.
Surse neoficiale din învățământ susțin faptul că Ișfan se luptă de mai bine de șase luni să ia acest spor salariaților din învățământ pentru că ar fi depășit personalul didactic auxiliar și nedidactic cu mai bine de 200 de posturi și trebuie să reducă de undeva aceste cheltuieli.