Grevă la Lupoaia. Marş de protest la Jilţ. Revoltă la Roşiuţa. Negocieri în noapte.
Tensiune mare miercuri în carierele miniere, sute de salariaţi refuzând să meargă la lucru. A fost ziua în care a fost semnat noul contract colectiv de muncă din Complexul Energetic Oltenia, care le aduce salariaţilor venituri mai mari. Nu atât de mari pe cât şi-ar dori oamenii care lucrează în condiţii deosebit de grele. Tensiunea mocnea de ceva vreme, dar scânteia care a aprins conflictul este legată de sporul de fidelitate pe care îl primesc salariaţii de la birouri, nu şi cei din carieră.
Protestul a început miercuri dimineaţa la Cariera Lupoaia, unde circa 200 de salariaţi au rămas în sălile de apel, refuzând să meargă la utilaje. La ora 15.00, şi minerii din schimbul al II-lea au refuzat să muncească. Protestul s-a extins la Cariera Jilţ Nord, unde câteva zeci de salariaţi au plecat pe jos spre Târgu Jiu, pentru a protesta în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia. Ore bune au mărşăluit minerii, fiind vorba de zeci de kilometri pe care i-au parcurs pe jos. Managerul CE Oltenia a încercat să-i oprească, fără succes.
Ce spun minerii protestatari
Minerii plecaţi pe jos de la Jilţ Nord erau furioşi atât pe administraţie, dar mai ales pe liderii sindicali. „Am fost vânduţi ca nişte animale de sindicate. Muncesc de 25 de ani în carieră, prin nămol, prin frig şi zăpadă, prin ploaie, şi după 25 de ani de muncă grea, ştiţi ce salariu primesc? 19 milioane de lei, mai puţin decât o măturătoare pe stradă. Nu ne oprim. Vrem să ajungem pe jos până la Târgu Jiu. Rezistăm pentru că suntem obişnuiţi să muncim în condiţii grele. Ne-au păcălit şi ne-au minţit că nu au semnat contractul de muncă, dar de fapt l-au semnat şi noi nu avem niciun câştig. Tot pe minim pe economie muncim”, a spus un protestatar.
Un altul era supărat pe directorii care se ţineau după ei cu maşina. „Muncim în condiţii groaznice, care ne pun în pericol viaţa! Îi pasă cuiva? Vedeţi că directorii se plimbă pe lângă noi cu maşinile. Şase directori au venit după noi. Ştiţi cum arată maşinile noastre? Cum ne duc pe noi la muncă? În condiţii groaznice. Nu se mai poate aşa ceva!”, a spus minerul de la Jilţ.
„Noi suntem plătiţi cu salariul minim pe economie în timp ce alţii, tot din companie, iau salarii babane. E normal să lucrăm aproape 30 de ani în această carieră şi salariul să nu crească? Condiţiile de muncă sunt foarte grele în carieră. Avem nămolul până la genunchi”, a adăugat colegul lui.
Ce spune Boza
Preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a plecat spre Jilţ, sperând să îi oprească pe mineri din drum. Nu a reuşit, fiind primit cu ostilitate de aceştia. „Am încercat să stau de vorbă cu angajaţii care protestează. Nu am reuşit să aflu motivele care i-au determinat să facă acest lucru. Astăzi (n.r. miercuri) am semnat contractul de muncă şi salariaţii au câştigat după mulţi ani. Am făcut eforturi financiare fantastice pentru a fi armonizate salariile. Am majorat primele la 1100 de lei. Nu am înţeles de ce protestează oamenii”, a spus Boza.
Sorin Boza şi-a continuat drumul spre Motru, pentru a sta de vorbă cu minerii de la Lupoaia, în timp ce salariaţii de la Jilţ Nord şi-au continuat marşul spre Târgu Jiu, unde au ajuns în jurul orei 23.00.
Cum a început protestul
Cei care au dat startul protestelor au fost salariaţii de la Cariera Lupoaia. Protestul a început la orele 7. Cei 200 de salariaţi de pe schimbul I au refuzat miercuri dimineaţă să înceapă lucrul, protestând în sala de apel. Acestora li s-au alăturat şi ceilalţi 200 de colegi de pe schimbul II. „Oamenii au aflat că se semnează Contractul Colectiv. Câştigul nu va fi decât de 7%, este unul infim. Banii se vor duce către sporul de fidelitate, de 10%. Oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că este o mână de oameni aici, jos, adică cei de la utilaje care au clase mici, de 10-12, şi vor primi 70-80 lei, în schimb TESA va primi la salariul tarifar 10%, adică la un salariu de 3000 de lei – 300 lei, la un salariu de 4000 lei - 400 lei”, a declarat Nicu Bunoaica, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia.
În sălile de apel au ajuns şefii Carierei Lupoaia, dar şi Constantin Dobriţanu, directorul Direcţiei Miniere. Conform sindicaliştilor prezenţi la protest, aceştia au fost luaţi cu „huo!” de către mineri. Directorul Vulpe s-a aşezat în mijlocul protestatarilor, explicându-le că unitatea minieră are viitor şi nu se va închide. „Nu se pune problema închiderii Lupoaia. Ce se întâmplă cu Rovinari, ce s-a întâmplat până acum, este altă discuţie”, le-a spus directorul Vulpe.
Minerii au reacţionat imediat. „Banii, banii!”, au strigat aceştia în cor. „Banii sau viaţa”, a zis un alt miner. La un moment dat a intervenit directorul Direcţiei Miniere. A încercat să le spună ceva, dar acesta nu s-a putut face auzit. Când au înţeles ce le-a transmis, ceva legat de excavatoare, minerii s-au revoltat din nou.
FIDELITATE
Supărarea minerilor este că societatea a avut bani să dea un spor de fidelitate de 10% angajaţilor de la birouri. Lor nu li s-a dat pe motiv că au spor de carieră şi de pericol.