Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Grevă japoneză la Penitenciarul Târgu Jiu

Circa 200 de angajaţi ai Penitenciarului Târgu Jiu au fost ieri în grevă japoneză, în cadrul unei acţiuni de protest organizată la nivel naţional, două din cele trei sindicate existente în instituţie aderând la acţiunile de protest. Gardienii care îi păzesc pe infractorii condamnaţi la diferite pedepse se tem că, în curând, ar putea aduce bani de acasă pentru hrana acestora, nimeni negândindu-se la salariile mici ale lor şi la condiţiile improprii de lucru.
 Liderul sindicatului Solidaritatea 2004, Florin Şchiopu, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional, a precizat că acţiunea de protest este determinată de faptul că penitenciarele din România se confruntă cu o subfinanţare acută. Acesta spune că angajaţii au salarii mici, îşi plătesc singuri uniformele şi nici măcar nu au cerut în instanţe să le fie recunoscute sporurile care nu le-au fost achitate. "Echipamentul ni-l facem pe banii noştri, că ştim că nu sunt fonduri, deşi şi la noi salariul mediu este de 1200 de lei şi, cu sporuri, ajunge la vreo 1700. Noi nu am cerut prime ca alte structuri pentru că ştim că e criză şi lumea pătimeşte în afară, suntem dispuşi să facem eforturi, cerem doar să fim respectaţi, să nu ajungem să aducem noi bani de acasă pentru plata gazelor sau a mâncării deţinuţilor", a menţionat liderul sindical Florin Şchiopu.
 Reprezentantul angajaţilor aflaţi ieri în grevă japoneză a precizat că Penitenciarul Târgu Jiu nu le oferă propriilor salariaţi condiţii decente de muncă, aşa cum prevăd diferite acte normative. Acesta spune că instituţia are datorii mari la furnizorii de utilităţi, lucru recunoscut inclusiv de comandantul Penitenciarului, Gheorghe Enache, care spune că nivelul datoriilor este de peste 400.000 de lei, unitatea primind inclusiv avertismente cu debranşarea de la reţelele de utilităţi în cazul neplăţii facturilor.
 Conform lui Florin Şchiopu, sindicaliştii vor protesta pe 15 iulie în faţa sediului Ministerului de Justiţie, iar peste două săptămâni va avea loc o grevă de avertisment, după care va fi analizată posibilitatea declanşării unei greve generale.
 
 Protest al angajaţilor din toate penitenciarele româneşti

 În cursul zilei de ieri nu mai puţin de 11.000 de sindicaliști afiliați la Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federației Sindicatelor din Administrația Publică Publisind - Blocul Național Sindical și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), membru al Confederației Sindicale Cartel Alfa, au participat la protestele ce au avut loc în toate unităţile sistemului penitenciar. Sindicaliştii reclamă lipsa de interes și de profesionalism care au dus la subfinanțarea cronică a sistemului penitenciar, condițiile de lucru care sunt degradante și umilitoare" şi faptul că autoritățile refuză să-și onoreze obligațiile legale privind transparența decizională și colaborarea cu organizațiile sindicale reprezentative.
 Sistemul penitenciar este în incapacitate funcțională, susţin sindicaliştii care adaugă că 112 de milioane de lei (aproximativ 15% deficit) sunt necesari pentru plata facturilor la utilități, majoritatea penitenciarelor fiind amenințate cu întreruperea utilităților. "Investițiile au fost oprite, iar drepturile salariale ale personalului nu pot fi asigurate. Se legalizează munca forțată, capitolul ore suplimentare fiind eliminat din buget, iar lipsa acută de personal a fost combătută printr-o simulare de concurs care nu a adus niciun nou angajat în sistem", susţin sindicaliştii.

 Condiţii de muncă la fel ca în 1960

 Referitor la condiţiile de lucru, sindicaliştii susţin că "dotările și amenajările sistemului penitenciar rămân, în lipsa unui program de investiții, la nivelul anilor ’60". Angajaţii din penitenciare susţin că bolile profesionale și riscurile pentru viața și sănătatea personalului "sunt o problemă ignorată de autorități", iar "protecția este doar un text în lege". "Transparență decizională. MJLC și ANP promovează în mod netransparent și discreționar măsuri care sunt, în lipsa consultărilor, dar și a unor evaluări corecte, aventuri costisitoare pentru plătitorul de impozite. Măsuri absolut nefundamentate precum reprofilarea penitenciarelor au crescut nejustificat cheltuielile de funcționare. Săptămâna trecută, la 8 luni după începerea acestui program, ANP încearcă să facă o notă de fundamentare dar constată triplarea unor costuri.
 Acte normative inclusiv privind reorganizarea sunt promovate în secret, iar ANP și MJLC resping programat orice încercare de dialog". Referitor la Acordul Colectiv, "ANP și MJLC refuză, deși negocierile s-au încheiat, să semneze Acordul Colectiv privind activitatea funcționarilor publici". Angajaţii din penitenciare mai reclamă că ANP este "printre puținele instituții din România care nu au reusit să adopte un punct de vedere comun cu sindicatele susținând că nu are un punct de vedere dar atacând sindicatele când acestea au încercat să ia poziție".


Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: