Grevă japoneză în spitalele din Gorj

După angajații din Învățământ, dau startul protestelor și cei din Sănătate! Ei își doresc, printre multe altele, salarii mai mari. Federația SANITAS a anunțat, pentru început, o grevă japoneză în unitățile medicale. Acivitatea nu va fi perturbată, dar angajații vor purta banderole albe, în semn de protest.

Greva japoneză, anunțată pentru 7 iunie este semnalul că nu se mai acceptă „jumătăți de măsură”, avertizează liderii SANITAS.

„Nu vă lăsați amăgiți, greva japoneză anunțată de membrii SANITAS din Sănătate și Asistență socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă ”jumătăți de măsură”!

Nu interpretați ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituții publice medicale, medico-sociale, de asistență socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanților în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora.

În acest moment, orice amânare a soluțiilor la TOATE revendicările SANITAS nu va face decât să rupă supapa tuturor nemulțumirilor adunate de angajații celor două sisteme în ultimii ani!”, se arată într-un mesaj transmis de reprezentanții SANITAS.

Revendicările Sanitas sunt următoarele:

Pentru sectorul de negociere colectivă Sănătate

1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public;

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate;

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;

d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;

3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem;

4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate;

5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate.

6. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în Sănătate;

7. Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.

Pentru sectorul de negociere colectivă Asistență socială

1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială;

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială;

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;

3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună;

4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială;

5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă asistență socială;

6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.

Vizualizări: 946

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: