Greblă şi „Lotul Ponta” îşi află verdictul
Zi cu emoţii pentru foşti sau actuali parlamentari ori şefi din energetica judeţului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmând să pronunţe joi sentinţe în două dosare extrem de importante. Este vorba despre procesul care îl vizează pe Toni Greblă, dar şi cel în care cap de afiş este fostul premier Victor Ponta.
Fostul senator şi judecător constituţional Toni Greblă este judecat la instanţa supremă din toamna lui 2015, după ce, cu câteva luni înainte, DNA l-a şi reţinut pentru 24 de ore într-un moment în care Curtea Constituţională avea în dezbatere legile „Big Brother”, cele care ar fi dat serviciilor secrete puteri sporite în urmărirea persoanelor suspectate de diverse infracţiuni. Greblă s-a opus legilor respective şi imediat s-a trezit încătuşat şi trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, în număr de trei, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi fals în declaraţii în formă continuată (13 acte materiale).
Partener de dosar îi este finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, fostul politician fiind acuzat, printre altele, că în 2008 şi 2012 acesta i-ar fi finanţat campaniile electorale cu 100.000 de euro în mod ilegal. Un verdict aşteaptă în acest dosar şi un partener de afaceri al lui Greblă, Mihai Prundianu, dar şi cetăţeanul moldovean Victor Dolghi, precum şi gorjeanul Gheorghe Grecu, cel care avea grijă de ferma cu animale pe care fostul judecător constituţional o avea amenajată la Teleşti.
Emoţii la fel de mari are şi Victor Ponta împreună cu toţi ceilalţi colegi ai săi de dosar, respectiv, fostul ministru Dan Şova şi foştii şefi de la fostele complexuri energetice Turceni şi Rovinari – Dumitru Cristea, Octavian Graure şi Laurenţiu Ciurel. Şi ei, ca şi Greblă, ar fi trebuit să primească verdictul instanţei în urmă cu două săptămâni, dar magistraţii au amânat atunci pronunţarea sentinţei pe considerentul că au nevoie de mai mult timp. Era perioada premergătoare Paştelui şi, creştineşte, magistraţii instanţei supreme le-au mai dat inculpaţilor un răgaz până acum.
Dosarul, supranumit „Turceni – Rovinari”, l-a adus pe Ponta în situaţia de a deveni primul premier postdecembrist în funcţie trimis în judecată într-un dosar de corupţie. Şova este judecat pentru contractele de consultanţă judiciară pe care le-a derulat la cele două unităţi economice din Gorj, iar Ponta este acuzat că a încasat de la acesta bani pentru servicii pe care, în realitate, nu le-ar fi prestat.
Fostul premier a respins orice acuzaţie de acest gen, dar procurorii susţin că au probe cu privire la un prejudiciu de 181.000 de lei pe care i-l pun în cârcă deputatului de Gorj.