Gospodării din Crasna, izolate la o lună de la viitură
Situaţie critică la Crasna! Mai multe gospodării sunt în continuare izolate deşi a trecut mai bine de o lună de la viitură. Oamenii se plâng că nu-şi pot aduce acasă recoltele de pe câmp din cauză că podeţele au fost luate de ape. În fiecare zi, o bătrână care locuieşte singură sună la primărie şi la 112 pentru a i se aduce acasă pâine şi apă. În momentul de faţă, toate lucrările de reparaţii sunt sistate. Autorităţile spun că nu mai au posibilitatea de a remedia distrugerile pricinuite de viitură din cauza lipsei fondurilor. Deşi s-a promis că se vor aloca sumele necesare pentru reparaţii, Primăria Crasna nu a primit decât 150.000 de lei, în condiţiile în care numai facturile pentru utilajele închiriate se ridică la 400.000 de lei.
Primăria Crasna nu a reuşit să remedieze în totalitate distrugerile pricinuite de viitură. Lipsa fondurilor necesare pentru refacerea a două podeţe luate de ape îngreunează deplasarea localnicilor în comună. Dacă cei mai tineri mai reuşesc din când în când să ajungă pe partea cealaltă a pârâului, ocolind mult, vârstnicii şi persoanele cu handicap nu au nici o şansă de a pleca de acasă pentru a-şi rezolva problemele. Pentru o femeie în vârstă de 78 de ani singurul mod de comunicare cu restul comunei îl reprezintă telefonul. De câte ori rămâne fără alimente, Angela Bădiţă sună la primărie şi la 112. Are o fată căsătorită în Italia, iar în momentul de faţă locuieşte singură. „Cunoaştem situaţia Angelei Bădiţă. Este o femeie în vârstă care locuieşte singură şi nu are cum să ajungă la magazin pentru a-şi cumpăra cele necesare. În fiecare zi ne sună să-i ducem apă şi pâine, iar dacă vreodată întârziem puţin sună la 112. Miercuri ne-a sunat că i s-a terminat butelia, am mers, am încărcat-o şi i-am dus-o acasă. Noi am ajuns la locuinţa dânsei pe nişte ţevi pe care le-am pus peste pârâu, însă dumneaei nu are nici o şansă de a merge peste ele. Mai sunt cazuri de acest gen, sunt vârstnici şi persoane cu handicap care nu se pot deplasa ocolind distanţe mari, precum cei tineri. Oamenii au recolte în diferite zone ale comunei şi nu pot să le aducă acasă”, a declarat Dumitru Blîndu, viceprimarul comunei Crasna.
Lucrări sistate din lipsa fondurilor
În momentul de faţă, Primăria Crasna a sistat toate lucrările de reparaţii din cauză că nu mai sunt fonduri. „Toate lucrările de reparaţii sunt sistate. Nu mai putem face nimic pentru că nu mai avem bani. Ni s-au alocat doar 150.000 de lei în condiţiile în care numai facturile pentru utilajele închiriate costă 400.000 de lei. Cam 80% din distrugeri am remediat, dar acum nu mai putem face nimic. Mai avem de refăcut 8 punţi de traversare a pârâului Sunătoarea, Blahniţa şi Ghia, precum şi două podeţe (podeţul de la Valea Marea Cărpiniş, punctul A Bădiţa, şi podeţul Crasna din Vale, punctul de la Zgrăbunţă. Ştim că sunt vârstnici şi persoane cu handicap pentru care podeţele respective reprezintă singura cale de acces în comună”, a declarat Aurel Vamvu, primarul comunei Crasna. Construirea unui podeţ depăşeşte 15.000 de euro. „Pe lângă punţi şi podeţe mai avem de făcut şi alte lucrări. Pe drumul forestier Sunătoarea, modernizat pe fonduri europene, pârâul a spart până sub drumul modernizat, a făcut cratere de 3-4 metri şi necesită construire de gabioane pe o lungime de 100 de metri. Asta ne-ar costa 150.000 de lei”, a mai precizat primarul Aurel Vamvu.