Gorjul ar putea rămâne cu patru oraşe şi nouă comune

Guvernul României analizează în acest moment un proiect de lege potrivit căruia mai multe oraşe şi comune ar urma să fie desfiinţate dacă nu îndeplinesc un anumit număr de locuitori. Această reorganizare administrativă se impune ca urmare a faptului că bugetul naţional nu mai are bani să întreţină atâtea primării. Situaţia din Gorj ar fi dramatică dacă s-ar respecta aceste criterii. Oricum, nimic nu este concret acum, totul fiind la stadiul de discuţii.

Potrivit proiectului de lege, pentru a-şi păstra statutul, o comună ar trebui să fie populată de cel puţin 5.000 de locuitori cu drept de vot, iar un oraş va trebui să aibă cel puţin 10.001 cetăţeni. Dacă aceste cifre s-ar impune şi în judeţul nostru, potrivit ultimei statistici, din iulie, în Gorj nu ar mai rămâne decât patru oraşe şi nouă comune, din 70 câte sunt în prezent. Potrivit presei centrale, Ministerul Administraţiei şi Internelor face în acest moment studii să vadă cum să reorganizeze administrativ-teritorial România şi ce oraşe şi comune ar trebui să dispară de pe hartă. De altfel, noua structură ar urma să fie valabilă începând cu 2012. „Noua structură administrativ-teritorială ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012, iar alegerile locale şi generale din acel an se vor face pe structura rezultată în urma reorganizării”, se precizează în proiectul iniţiat de senatorul Nicolae Dobra, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

Todea: Eu nu mai candidez

În judeţul Gorj doar Târgu Jiu, Motru, Rovinari şi Bumbeşti-Jiu îndeplinesc numărul de locuitori în timp ce dintre comune doar Crasna, Ţânţăreni, Runcu, Drăguţeşti, Padeş, Mătăsari, Bâlteni, Băleşti şi Plopşoru au peste 5.000 de locuitori. Aşadar, de statutul de oraş nu vor mai beneficia Tismana, Turceni şi Novaci. Majoritatea primarilor gorjeni nu văd cu ochi buni aceste schimbări şi nici nu cred că se vor duce la bun sfârşit. “Eu unul vă spun sincer că nu ştiu nimic despre asta, nu am primit nimic oficial. Oricum eu în 2012 nu mai candidez şi ce va fi va fi. Dar nu cred că va fi atât de rău cum se spune. Ştiţi cum e, se vor multe dar puţine se fac”, a declarat primarul din Novaci, Pantelimon Todea.

Nici primarul din Căpreni nu îşi simte ameninţat teritoriul pe care îl administrează, din contră este foarte optimist şi spune că dacă va fi cazul comuna Căpreni va rămâne un fel de centru regional. “Mai e mult până în 2012, se mai pot întâmpla multe până atunci. Oricum nu este o scuză faptul că nu sunt bani să mai întreţină primăriile pentru că cele mai multe se întreţin singure. Şi dacă se va întâmpla asta, Căpreniul nu va dispărea niciodată”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul din Căpreni.

Proiect dezbătut de la anul

Dacă inspectorii guvernamentali din Gorj nu ştiu să fi avut loc astfel de discuţii, deputatul PDL, Severus Militaru, spune că ar fi unele discuţii în acest sens însă pentru anul 2015-2016. “Tot ce ştiu este că s-a discutat la un moment dat ca începând cu 2015-2016 să aibă loc o reorganizare din punct de vedere administrativ pentru că bugetul naţional nu îşi mai poate permite atâtea cheltuieli cu atâtea comune şi oraşe”, a declarat Severus Militaru.

Deputatul a mai precizat că o astfel de temă va fi dată în dezbatere publică în Parlament începând cu 2011. Menţionăm faptul că statistica privind numărul de locuitori este din iulie 2010, până în 2012 putând interveni unele schimbări.

Vizualizări: 234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: