Gorjenii, interesaţi de banii pentru tomate! Trei mii de euro pe an!
Zeci de gorjeni sunt interesaţi să obţină ajutorul de minimis pentru cultivarea tomatelor în sere şi solarii. Sprijinul financiar este de 3000 de euro/an, cu condiţia de a se produce roşii în perioada ianuarie-mai şi noiembrie-decembrie. Conducerea Direcţiei Agricole Gorj se aşteaptă ca cele mai multe solicitări să fie pentru perioada noiembrie-decembrie, dat fiind faptul că mulţi agricultori au deja serele şi solariile ocupate cu ridichii, ceapă verde şi salată.
Circa 40 de gorjeni ar putea beneficia de ajutorul de minimis pentru producţia de tomate. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp; să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii; să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
„Programul merge foarte bine”
Conducerea Direcţiei Agricole este mulţumită de modul în care se derulează acest program la Gorj. „La Gorj, programul privind fondurile pentru tomate merge foarte bine, dar nu putem să ne comparăm cu Olt, cu Giurgiu, cu Dolj sau Buzău. Sunt însă mulţumit pentru că deja s-au înscris în program 30 de persoane, noi am identificat 37 de persoane care au peste 1000 de metri pătraţi, dar ceilalţi şapte potenţiali beneficiari trebuie să-şi rezolve nişte probleme privind documentele. Mai sunt doi tineri care au 940 de metri de solarii şi s-au apucat să construiască pentru a ajunge la suprafaţa de 1000 de metri pentru a putea obţine adeverinţa. Avem persoane care încep de la zero şi s-au apucat să construiască”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. Acesta se aşteaptă ca cele mai multe solicitări să fie pentru perioada noiembrie-decembrie, dat fiind faptul că mulţi agricultori au deja serele şi solariile ocupate cu ridichii, ceapă verde şi salată. „În Gorj nu avem o tradiţie de a scoate această producţie de tomate, până în mai inclusiv şi până în noiembrie-decembrie. La noi, majoritatea n-au ştiut de program. Sunt persoane care au două solarii, unul cu ceapă, cu ridichii şi trebuie să continue recolta, dar în a doua sesiune vor putea să vină cu roşii. Mai sunt 3-4 persoane care spun că vor încerca să scoată producţie în mai, dar dacă nu vor reuşi, nu este o problemă, pentru că acea cantitate de o mie de tone trebuie s-o scoată într-un an”, a mai precizat Dan Tănăsescu.