Gorjenii din străinătate, primii clienţi ai meşterilor populari de la Târgu Jiu
Păpuşi din pânză îmbrăcate în costume tradiţionale, viori cu goarnă, icoane din metal sau pictate pe lemn, bijuterii, ceramică şi ţesături. Cam asta pot cumpăra gorjenii de la Târgul Meşterilor Populari din România, care se desfăşoară în această săptămână la Târgu Jiu.
Elena Nencov, din Curtea de Argeş, a venit la Târgu Jiu cu păpuşi confecţionate manual din pânză şi îmbrăcate în costume populare din zona Argeşului. Femeia participă în fiecare an la târguri din toată ţară şi spune că este un bun prilej târgul din luna august pentru cumpărătorii care îşi petrec concediul în România. „N-aş putea să spun că nu-mi displace aspectul financiar, am şi un alt loc de muncă şi plec de pe o altă poziţie, dar faptul că acest târg se află în luna august, în primul rând sunt foarte mulţi oameni care au venit acasă, la părinţi sau la prieteni, şi unii cumpără să ducă o amintire în afară sau îşi doresc să aibă ceva tradiţional acolo unde muncesc. Ne bucură şi dacă cumpără şi dacă doar privesc”, a spus Elena Nencov, din Argeş.
Vioara cu goarnă, vedeta târgului
Aflat la prima participare, Marius Mihuţ din Oradea a adus la Târgu Jiu vioara cu goarnă, instrument muzical nelipsit de la nunţile bihorene. Bărbatul, pasionat mai ales de vânătoare, ştie să şi cânte, dar şi să confecţioneze viori cu goarnă. „La noi, la Bihor, nunta fără vioară cu goarnă nu-i nuntă. Principiul este ca la vioara simplă, atât că este cu goarnă şi dă aparatul sunetul. Am învăţat că am făcut şcoală. Eu confecţionez acest tip de instrumente. Aici am venit doar cu expunere. Un exemplar costă în jur de 850 de euro”, a spus Marius Mihuţ, meşter popular din Oradea.
Icoană vândută cu 10.000 lei
Un alt meşteşug care poate fi admirat la târgul meşterilor de la Târgu Jiu este metaloplastia. Mai exact, icoane confecţionate prin tehnica metaloplastiei. Ovidiu Teodorescu, meşter popular din Dâmboviţa, este prima dată la Târgu Jiu cu o gamă largă de icoane confecţionate prin această metodă. „Eu prezint nişte icoane lucrate în tablă de alamă, prin tehnica metaloplastiei, totul este manufactură. Nu e nimic mecanizat. Am o icoană, Sf. Treime, la care am lucrat trei luni. În tehnica asta sunt autodidact. Am fost în Portugalia, Ecuador, Germania cu lucrările mele. La Târgu Jiu nu am lucrări sub 100 lei, pentru că este muncă multă”, a spus Ovidiu Teodorescu, artist metaloplastie. Bărbatul povesteşte că cea mai mare lucrare a sa de până acum a vândut-o în anul 2002 cu 10.000 de lei. „Cea mai mare lucrare a mea este Naşterea Domnului pe care am avut-o expusă în 2001 la Palatul Cercului Militar din Bucureşti şi în 2002 am vândut-o. În perioada acea am vândut-o cu 10.000 lei”, a spus Ovidiu Teodorescu.
Cea mai longevivă participantă la Târgul Meşterilor Populari din România a fost şi ea prezentă la deschiderea târgului. Venită tocmai de la Maramureş. „Nu putem ca să rezistăm să nu participăm la târgurile din toată ţara. Cei care sunt sus puşi şi vor ca tradiţia să meargă mai departe, să aibă grijă de rândul meşterilor care duc cu cinste mai departe tradiţiile”, a spus Veturia Suciu, meşter popular.
În Târgu Jiu sunt prezenţi circa 60 de meşteri populari.