Gorjeanul care face bani cultivând bureţi pentru baie

Un fost luptător de performanţă şi-a deschis o afacere nouă în comuna gorjeană Săuleşti. După aproximativ 50 de ani trăiţi în Bucureşti, Constantin Lupu a revenit pe meleagurile natale şi a început să cultive lufă - buretele vegetal. Asta nu este singura activitate pe care o desfăşoară în Săuleşti. După ce a achiziţionat suprafeţe mari de teren, a construit două hale pentru creşterea păsărilor. Deşi are peste 1000 de pui, curcani, raţe şi gâşte, acum intenţionează să achiziţioneze 200 de fazani. Mai nou, vrea să construiască şi un abator pentru sacrificarea curcanilor şi să-şi extindă cultura de lufă.

cultura_lufa

Constantin Lupu şi-a pus afacerea pe roate în mai puţin de o jumătate de an. Acesta s-a reîntors pe meleagurile natale în luna mai, iar acum deţine o vilă şi o afacere de invidiat. După ce s-a realizat din punct de vedere material, Constantin Lupu vrea să creeze 10-12 locuri de muncă pentru localnicii din Săuleşti. Asta pentru că nu a uitat cât de greu i-a fost să devină om de afaceri. „Am provenit dintr-o familie cu 10 copii, acum mai suntem doar 7 fraţi. Am plecat din Săuleşti de la vârsta de 14 ani. După ce am muncit 5-7 zile la colectiv, am luat banii şi am plecat de unul singur în Bucureşti. Am lucrat pe şantier, am fost de unitate la un magazin în Bucureşti, iar în ultima perioadă am intrat în domeniul imobiliar. De sport, mai exact de lupte, m-am apucat la vârsta de 16 ani. În 1965 am ieşit campion republican la juniori, apoi am fost selectat în lotul naţional, iar la 18 ani am participat la o competiţie în Polonia. Am fost campion balcanic pe tineret şi vicecampion naţional de mai multe ori. Am făcut şcoala de antrenori şi cea de arbitri, însă m-am lăsat de lupte când am realizat că şi în sport se fură foarte mult. Ultima competiţie la care am participat a fost în anul 2001, când am fost invitat ca veteran. Pe vremea mea, erau lupte frumoase, erau acţiuni care acum au dispărut: morişca, şurubul, dublul salt, acum luptătorii se rezumă doar la a se împinge pe saltea”, a povestit Constantin Lupu.

buretele_de_lufa

Cultiva lufă şi în Bucureşti

Constantin Lupu a cultivat lufă şi în Bucureşti, însă în luna mai s-a decis să-şi deschidă a afacere de acest gen şi în Săuleşti. Lufa este o plantă agăţătoare, se palisează, arată ca nişte castraveţi sau dovlecei, iar tehnologia nu este una complicată. „După 50 de ani, m-am întors în Săuleşti şi am vrut să fac ceva aici. Nu mai fac sport de performanţă, acum alerg doar pentru mine. Soţia, fetele şi nepoţii mei sunt în Bucureşti, iar eu fac naveta între Săuleşti şi Bucureşti, week-end-urile ni le petrecem la Săuleşti, eu vin mai des pentru că este de muncă aici. Am cultivat lufă şi în Bucureşti, am văzut să se caută în farmacii şi ai posibilitatea să o vinzi la distribuitori direct de acasă. Tehnologia nu este una complicată, iar planta rezistă la îngheţ. Cam prin februarie punem seminţele în ghiveci, cresc vreo 5-10 cm, iar în luna mai le punem în pământ. După ce ajung la maturitate, le recoltăm, procesul începe de prin luna septembrie-octombrie, însă recoltăm şi în ianuarie. După ce le recoltăm le ţinem în apă, apoi le batem până rămâne doar buretele. Este un burete vegetal pentru baie sau pentru spălatul vaselor. Eu dau lufa unor firme din Timişoara, care au contract cu Plafarul. Un burete din lufă se vinde în farmacii cu 10-12 lei. Lufa este o plantă care nu se strică, am un burete din anul 1989”, a declarat Constantin Lupu.

lufa_batuta

Creşte sute de păsări şi vrea să-şi deschidă un abator

Constantin Lupu se ocupă şi de creşterea păsărilor. „Am amenajat o fermă în care avem 400 de pui, 40 de raţe şi 40 de gâşte, precum şi două hale unde avem 700 de curcani. Avem ventilaţie, adăpători, tot ce trebuie. Pentru personalul pe care-l voi angaja pentru îngrijirea păsărilor am amenajat un spaţiu special cu duş, toalete, avem canalizare, apă curentă. Am făcut comandă şi pentru 200 de fazani, le-am amenajat spaţiul şi aşteptăm să-l populăm. Intenţionez să deschid un abator pentru sacrificarea curcanilor, vom face şi angajări, cred că ne vor trebui 10-12 persoane după ce vom deschide abatorul. La ora actuală, nu pot să-mi fac calculul câţi bani am cheltuit, deocamdată nici nu mă gândesc la profit, cred că abia de la anul voi putea să-mi fac astfel de calcul. Acum mai este nevoie de investiţii”, a precizat Constantin Lupu. 

Vizualizări: 1,789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: