Gorj: Cheltuielile din sănătate, duble față de venituri
Circa 60 de milioane de lei. Atât s-a cheltuit, anul trecut, în sistemul de sănătate din Gorj. S-au colectat doar aproximativ 245 de milioane de lei la fondul de sănătate, iar restul a venit de la stat. Creșterile au venit din cauza pandemiei. Și spitalele au cheltuit mai mult, și concediile medicale au fost mai multe anul trecut.
Potrivit directorului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, anul 2020 a rămas cu un minus important după ce s-au analizat veniturile și cheltuielile. Totul, din cauza pandemiei de Covid 19.
„Anul 2020 a adus costuri mult mărite în sistemul de sănătate. În Gorj, veniturile realizate la fondul de sănătate a fost la 24,3 milioane de lei. Cheltuielile au fost de 57,1 de milioane de lei, deci un deficit de peste 30 milioane de lei care a fost asigurat de la bugetul de stat prin transferuri. Această creștere s-a datorat, în primul rând, pandemiei de Covid 19 pentru că au crescut finanțările. Într-un an obișnuit, deficitul era mult mai mic. Primeam subvenții de la bugetul de stat și în alți ani pentru că nu acoperea colectarea cheltuielile la fondul de sănătate, dar nu așa mari”, a spus Daniel Șurlea, șeful instituției, la Impact TV.
Cei mai mulți bani s-au dus pe medicamente. Dar, în același timp, și pentru concediile medicale s-au cheltuit sume importante de bani. Peste 35 de milioane de lei.
„Cea mai mare sumă a fost pentru medicamente și servicii medicale, 37 milioane de lei. O sumă importantă au reprezentat-o transferurile de la bugetul de stat pentru tot ce înseamnă creșteri de cheltuieli salariale care au avut loc în domeniu public din 2015 încoace. Avem 18,2 de milioane de lei acolo. Am avut finanțate și concediile medicale. Și aici, am avut peste 35 de milioane de lei, sume de rambursat agenților economici. Au fost luate măsuri multe pe perioada pandemiei. În spitale, după cum se știe, în Gorj au fost desemnate toate spitalele să trateze și pacienți Covid, este spitalul din Târgu-Cărbunești care tratează doar Covid. Nu se puteau realiza indicatorii contractați de unitățile sanitare, adresabilitatea pacienților a scăzut foarte mult poate și din teama de a nu se îmbolnăvi de Covid”, a mai spus Șurlea.