Golea: Nu există cadru legislativ pentru regimul de aşteptare
„Regimul de aşteptare” de până la 24 de luni, varianta propusă de sindicate ca alternativă la concedierile colective, nu are cadru legal. Cel puţin aşa susţine sindicalistul Marin Golea, care a avut sâmbătă discuţii cu preşedintele FNME, Marin Condescu, pentru a afla care este legea care ar permite ţinerea oamenilor acasă cu 75% din salariu atâta timp. Regimul de aşteptare, cu alte cuvinte şomajul tehnic, este prevăzut în protocolul semnat de Condescu cu ministrul Ariton, dar actuala legislaţie limitează durata la trei luni. „Ce scriem în cărţile de muncă după aceste 90 de zile, muncă la domiciliu-”, întreabă Marin Golea.
Protocolul semnat pe 18 ianuarie de preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie cu ministrul Economiei girează măsura „regimului de aşteptare” de până la 24 de luni. Pentru a fi aplicată această măsură, trebuie modificate contractele colective de muncă valabile atât la SNLO, cât şi la complexurile energetice. Sindicaliştii şi directorii au susţinut până acum că nu este nevoie de o lege specială pentru reglementarea regimului de aşteptare, fiind suficientă modificarea CCM, având în vedere că oamenii vor fi plătiţi din fondurile de salarii ale unităţilor, nu de la buget. Sunt însă şi lideri de sindicat care nu acceptă acest punct de vedere şi condiţionează semnarea actelor adiţionale la CCM de un act normativ care să reglementeze regimul de aşteptare. Marin Golea, preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari, a cerut o astfel de reglementare, iar unele surse susţin că şi liderii sindicali din CE Turceni au păreri similare.
Răspunsul de la minister, miercuri
Marin Golea spune că trebuie făcute demersuri la Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor pentru a încadra juridic persoanele care trebuie să intre în concediu de aşteptare. Golea a declarat că la Complexul Energetic Rovinari sunt 119 persoane care ar intra în concediu de aşteptare, însă nu se poate, deoarece nu există încadrare juridică. Discuţiile vor avea la ministere până miercuri. ”De luni vom începe discuţiile cu cei de la Ministerul Economiei, iar până miercuri ar trebui să avem un răspuns. Dacă se va rezolva această problemă, joi vom începe să facem acte adiţionale la contractual colectiv de muncă. Dacă nu reuşim va rămâne valabil numai planul de economii, iar concediile de aşteptare nu vor mai fi valabile, oamenii vor rămâne la lucru”, a mai spus Marin Golea. Conform actualei legislaţii, minerii de la Rovinari pot intra în concediu de aşteptare numai 90 de zile. “Trebuie găsit un cadru legislativ pentru că după aceste 90 de zile, nu mai există încadrare juridică, ce scriem în contracte, muncă la domiciliu-”, a declarat Marin Golea. În aceste condiţii, deşi compania ar plăti dările la stat pentru concediile de aşteptare, există riscul să nu fie recunoscută vechimea pe cartea de muncă. Cei care vor intra în concedii de aşteptare vor primii 75% din salariu, plus sporul de vechime.
SURSE
Sindicaliştii din CE Turceni şi CE Rovinari nu sunt dispuşi să îşi sacrifice oamenii pentru a salva SNLO. Cele două unităţi nu au nevoie de reduceri masive pentru eficientizare, dar trebuie să crească solicitarea de lignit de la SNLO pentru a salva Societatea Lignitului de la prăbuşire. Unele surse susţin că sindicaliştii din complexuri nu vor să respecte indicaţiile lui Condescu şi invocă tot felul de motive pentru a-şi apăra de fapt oamenii, chiar dacă asta va însemna concedieri masive la SNLO.