Gogoşari în sos de tomate şi muştar
Gogoşarii se pot prepara pentru iarnă în diferite moduri, dar cele mai delicioase conserve de gogoşari sunt cele în sos de pastă de tomate şi muştar. Pasta de tomate este deja preparată, iar gogoşarii se găsesc din belşug în această lună în pieţe, la un preţ accesibil.
Gogoşarii în sos de tomate şi muştar se prepară foarte uşor şi destul de repede şi se păstrează foarte bine în cămară până la sosirea iernii.
Ingrediente:
-5 kg.gogoşari roşii,
-250 g zahăr,
-3 linguri rase de sare,
-1lingură de piper boabe,
-5-6 foi de dafin,
-300 ml.oţet,
-300 g muştar extra,
-300 ml. apă,
-250 ml.ulei,
-800 g pastă de tomate 24% concentraţie
Mod de preparare:
Se spală gogoşarii, se înlătură cotoarele şi seminţele şi se taie felii, cam de un cm.
Într-o oală cam de 10 litri se pun toate ingredientele mai puţin gogoşarii şi se fierb câteva clocote, apoi se adaugă gogoşarii, se amestecă uşor până încep să scadă puţin, cam 10-15 minute la foc potrivit, apoi se opreşte focul.
Se aşază gogoşarii în borcane, se completează cu sos, se pun capacele şi se înfiletează.
Se acoperă timp de 24 de ore, apoi se aşază în cămară pentru cel puţin două săptămâni, în aşa fel încât gusturile să se întrepătrundă şi gogoşarii să capete un gust minunat, după care se pot consuma.